19/01/20 - 21:22h

INTERVJU: Na koji način Đoković “pobeđuje” australijsku vrućinu?

 

U prvom delu intervjua sa Dejanom Petrovićem pričali smo o tome kakav je osećaj biti učesnik jednog velikog turnira kao što je Australijan Open. U ovom delu možemo saznati nešto više o samoj klimi i tome koliko na Novaka utiče vrućina i kako sa njom izlazi na kraj.


Novak Djokovic. Getty Images.

Rođeni ste u Australiji i Vi nam najbolje možete opisati tamošnju klimu u januaru…

– Ova godina je jako specifična zbog požara. Nikad nisam bio u situaciji da tako nešto doživim, ali svakako najtoplije u Melburnu je u decembru, to jest u januaru. Za Australijan Open su uvek najveće vrućine, ali to prija onima koji su tamo rođeni.

Australijan Open svake godine doživi one dane kada se igra na oko 40 stepeni i gde samo najspremniji teniseri uspevaju da se izbore sa time.

– Nova pravila su takva da malo štite same tenisere, a to je da po ekstremnim vrućinama, ako ne grešim preko 39 stepeni, nema igre. To pomaže onim manje spremnim igračima, dok onim najspreminijim to nije nešto sa čime ne bi mogli da se izbore.

Ana I Dejan

Kasnije ste imali priliku i da trenirate neke tenisere/ke(Novak, Jelena, Ana itd). Kako ste njih pripremali za turnire gde su ekstremne temperature?

– Za Novaka i Jelenu sam imao situacije gde smo pripreme za Australijan Open odradili u Beogradu. Neki će pomisliti da to nije adekvatno, ali smo imali zapažene rezultate posle tih priprema. Najbitnije je imati dobru ekipu, ceo stručni štab koji je uvek uz igrača i sebe podređuju samom igraču. Naravno da je još bolje za takav turnir pripremiti se u toplijim krajevima, ali moj stav je taj da je najbitnija sama ekipa oko igrača i onda se pripreme mogu obaviti bilo gde na svetu.

Da li Vam je nekad prošlo kroz glavu dok sedite u tzv. “boksu” za trenere da uđete i prekinete meč jer vidite kroz kakve muke sam igrač prolazi?

– Ima tih nekih situacija da je tvoj igrač u problemu i da osećaš da traži pomoć ali na takve situacije volim da se pripremimo dan ranije. Uvek je dobro imati plan A, B pa čak i C da ne bi došlo do tih situacija tj da igrač ima drugi plan kako da izađe iz te krize u kojoj se nalazi.

Dejan Petrovic

Bili ste i na ostalim grend slem turnirima. Da li je Australijan Open ipak Vaš omiljen ili je neki drugi turnir ostavio na Vas upečatljiviji utisak? 

– Najviše sam igrao u Australiji. Jeste da sam iz Adelaida, ali sam i u Melburnu poznavao svo osoblje pa sam se osećao kao kod kuće. Oni žive za to i daju sve od sebe da svima koji su na tom turniru stvore uslove da se osećaju kao kod kuće. Mimo Australije drugi turnir koji bih izdvojio je definitivno Vimbldon. Ja sam odrastao kada je bilo daleko više turnira na travi. Tri od četiri grend slema se igralo na travi. Verovatno bih ušao među 100 najboljih na ATP listi da je ostala većina turnira na travi. Na Vimbldonu sam imao i taj uspeh da kroz kvalifikacije dođem do glavnog žreba.

 Koji od četiri grend slema je po nekom Vašem utisku najbolje organizovan?

– Definitivno bih izdvojio Australijan Open. Cela infrastuktura je fenomenalna i iz godine u godinu napreduje. To je prvi grend slem u godini ali iz godine u godinu oni postavljaju nove standarde ostalim organizatorima turnira te kategorije i to je samo po sebi dovoljan dokaz koliko se ozbiljno radi.

Novak je veoma izdržljiv i pripremljen za svaki meč, ali u takvim uslovima smo imali priliku da vidimo i samog Đokovića da ima velikih poteškoća…

– Ono što Novak poseduje a drugi ne je ta volja za pobedom. Bilo je situacija kada nije bio fizički dovoljno spreman ali je i u tim mečevima došao do pobede. Ako želiš da pobediš Novaka to moraš stvarno i da učiniš. Neće biti situacije gde će Novak pokloniti poene i pobedu.


Ipak i pored svega iz godine u godinu Novak uspeva nešto neverovatno i dolazi do novih titula. Da li sa pravom i ove godine njega vidimo kao glavnog favorita za titulu na predstojećem grend slemu?

– Ja bih rekao da. Prvo što ide u njegovu korist je da se igra u tri dobijena seta. Druga stvar je osvojena titula na ATP kupu koja će mu dati vetar u leđa. Tamo je pokazao da igra fenomenalno i da je neviđeno željan pobeda i trofeja. Ima tu potrebnu „glad“ u očima i to su neke ključne stvari koje mi ga stavljaju ispred ostalih za favorita na Australijan Openu.

(Tenis Uživo, D. Jevremović)


Teme:   ATP, Australian Open, Dejan Petrović, Grend Slem, Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.