05/07/20 - 16:29h

“Imao sam napade panike, stalno sam plakao i želeo sam da se ubijem”

 

Nekadašnji švedski teniser Robin Soderling pričao je o najtežim trenucima u svom životu.


Robin Soderling

Trenutni selektor Dejvis kup reprezentacije Švedske jedini je igrač, osim Novaka Đokovića, koji je na Rolan Garosu savladao Rafaela Nadala i to finale u Parizu najveći mu je uspeh u karijeri.

– Te 2009. sam doživeo dosta uspeha, ali samim tim i dosta pritiska. Jedno vreme sam bio ubeđen da postoje samo tri igrača koja mogu da me pobede. Ako ostale igrače nisam pobedio osećao sam se kao gubitnik i propalitet. Bio sam u crnoj rupi i bilo mi je teško da iz nje izađem. – rekao je on i dodao:

– Bio sam veoma anksiozan i nisam se osećao uopšte dobro. Sedeo bih kući, gledao oko mene i ništa mi nije bilo jasno. Najmanji zvukovi su mi donosili napade panike. Sve me je plašilo i u jednom trenutku sam na internetu krenuo da tražim različite načine da se ubijem.

– Jedno vreme sam stalno paničio i bez prestanka plakao. Dolazio bih u hotel, bacao se na krevet i neprestano plakao. Hvatali su me napadi panike svaki put kada bih razmišljao da sutradan opet moram na teren. Koliko god sam sebi govorio da moram da idem dalje, pritisak je bio jači od mene i sprečio me je da napredujem kao teniser i kao osoba. To nisam mogao da uradim ni da sam prislonio pištolj na čelo.

Šveđanin je istakao da je mentalno zdravlje sportista stvar o kojoj treba da se govori javno.

– Veoma retko se priča o psihičkim problemima koje imaju veliki sportisti i zato sam napravio ovaj iskorak i pričao o svojoj situaciji. Onima koji život posvete sportu kažem da treniraju naporno, ali da budu opušteni. Iz svoje pozicije mogu da im kažem da to rade ako se osećaju komforno, a ne zbog pritiska. Ako imate uspeha, pokušajte da zadržite pravu perspektivu i da smanjite uticaj koji to ima na vas. Ako uspete, sve će biti u redu.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Robin Soderling, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.