01/07/22 - 13:51h

Dušan o doping testiranju: Pravila su jasna, ja sam imao jedan minus

 

Srpski teniser Dušan Lajović govorio je o vesti koja je uzdrmala teniski svet.


Naime, pre ovogodišnjeg Masters turnira u Majamiju, ITF je igračima najavio da će ih testirati. Oni su dobili pozive da sami zakažu termine za vađenje krvi, kako bi se testirali na doping.

Novinari su o doping kontroli upitali Lajovića koji testiran u četvrtak nakon poraza u drugom kolu Vimbldona.

– Protokli su uvek bili isti i striktni. Ti zakazuješ na određenim turnirima za svoj biološki pasoš, to je dva ili tri puta godišnje, tu daješ krv kojom oni prave tvoj biološki pasoš i upoređuju tu krv u odnosu na tvoje prethodne godine i gledaju neke promene. Pored toga, imaš doping testove tokom turnira i izvan turnira. Izvan turnira imaš slotove u toku svakog određenog dana moraš da navedeš sat vremena na kojoj ćeš ti adresi tačno biti. To je period kada oni dolaze. Ako nisi na toj adresi, onda je to minus, odnosno opomena, a tri minusa su suspenzija. Uglavnom su adrese kod kuće, kada si kod kuće, ili hotel na turniru, a uglavnom bude rano ujutru, jer je najveća verovatnoća da si od 7-8 kod kuće, pa da ne bi rizikovao da propustiš taj termin.

On je istakao da nije primetio promene što se testiranja tiče.

– Na turniru se uglavnom dešava posle mečeva, ali zavisi od turnira, negde je kada pobediš, negde kada izgubi. Mene su testirali sada i pre četiri dana pred turnir, odnosno u subotu ujutru, tako da dva puta u nedelju dana. Barem iz mog slučaja nisam primetio da ima nekakvih izuzetaka ili nečega što se drugačije radi u odnosu na neke druge

Dušan je pojasnio zašto je testiranje stresno za igrače.

– Pravila su jasna. Bitno je da ti se ne dešavaju ti propusti, jer tu nema… Ako se tri puta ne pojaviš, to je kao da si pozitivan. To je najveća fobija svih igrača, pogotovo što je u tenisu jako teško konstantno ispratiti promenu plana, jer ti nekada završiš, izgubiš i promeniš let. Recimo, ako završiš u četvrtak i promeniš let, moraš da promeniš adresu za sledeći dan, stalno moraš nešto da menjaš. Dešavaju se situacije kada zaboraviš. Ja sam imao jednom jedan minus, pre oko dve i po godine. Nije prijatna situacija kada znaš da ti se to desi. Ja sam tada otputovao ujutru na turnir, dan ranije nego što je trebalo, a ostalo mi je prijavljeno da sam kod kuće – i oni došli baš to jutro. Dešavaju se takve stvari, ali mislim da su se nekako svi uhodali, jer je to manje-više nov sistem, nije bilo tako pre jedno deset godina.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Dušan Lajović, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.