25/08/23 - 20:36h

Đoković je osvojio AO nakon što nije igrao prošle godine, da li će se desiti isto u Njujorku?

 

Istorija ima običaj da se ponavlja.


Novak Djokovic

Prošla godina je bila turbulentna za našeg tenisera. Nakon deportacije i nemogućnosti da učestvuje na Australijan Openu usledili su slični problemi na američkom kontinentu – izuzetak je bio Vimbldon kada je pobedom iznenadio svet. Makar za trenutak. Trpeo je Novak drakonske sankcije zbog odlučnog stava o vakcini protiv KOVID-a. Kada ga je novinar BBC-a upitao da obrazloži svoju tvrdoglavu odluku, on je odgovorio kako su principi ipak važniji od titula.

A titule su te 2022. godine podizali drugi – prvo Rafael Nadal u Australiji a zatim i Karlos Alkaras u Njujorku. No, takav razvoj situacije nije pokolebao našeg tenisera u njegovoj rešenosti da se protiv KOVID-a bori isključivo svojim telom a protiv sportske nepravde još većim zalaganjem. Neki to nisu razumeli, mnogi nisu odobravali. Sa druge strane, Novak je strpljivo čekao trenutak kada će svima najzad odgovoriti tamo gde je najvažnije i gde može da priča umećem – na teniskom terenu.

I najzad je dočekao! Sa novom godinom došle su povoljne vesti na globalnom planu pa su tako mnoge države liberalizovale svoje odluke o KOVID restrikcijama. Pre nego što će dobiti zeleno svetlo za učešće na prvom gren slemu sezone Novak je izjavio kako ne može zaboraviti zatočeništvo u hotelu, a zatim i deportaciju iz Australije. Tako je počela jedna priča dostojna najboljih filmova; priča o inatu i principima koji prevazilaze sportske uspehe.

U Melburnu su tog januara padali redom: Baena, Kuako, Dimitrov, De Minor, Rubljov, Tomi Pol i najzad Stefanos Cicipas u finalu dobijenom u tri seta, 6-3, 7-6, 7-6. Novak je svima odgovorio sa 22. gren slem titulom time se izjednačivši sa Nadalom na vrhu liste najuspešnijih. Ali kao da to nije bilo dovoljno pa je tako Đoković posle pobede na Rolan Garosu ostao usamljen na toj listi najboljih od kada postoje reketi i loptice. A te 2022. mnogi su govorili da je Novak gotov. Da je njegovo prošlo. I da se nikad neće vratiti.

Istorija ima taj čudni običaj da se ponovi. Zašto se to ne bi dogodilo već u Njujorku?

Championship Point | Emotional Djokovic Wins Historic Title | Australian Open 2023

 

(Tenis Uživo, D. Raičević)


Teme:   Grend Slem, Novak Djoković, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.