21/08/23 - 19:35h

USTA Bili Džin King teniski centar – dom US opena

 

USTA Bili Džin King teniski centar od 1978. godine domaćin je poslednjeg grend slema sezone.


Foto: Getty Images North America

Ovaj teniski centar nalazi se u Flešing Medouz parku u Njujorku.

Sastoji se od 22 otvorena terena plus 12 terena u susednom parku.

Od izgradnje kompleksa 1978. godine, svi tereni bili su pokriveni DecoTurf podlogom, da bi u martu 2020. godine USTA objavila da je Laykold novi dobavljač podloga.


(preuzeto sa: Wikipedia.org)

Ranije nazivan samo USTA Nacionalni teniski centar, objektu je dodato ime čuvene američke teniserke koja je ovaj turnir osvojila četiri puta.

Tri najveća stadiona su Artur Eš, Luis Armstrong i Grandstand.

STADION ARTUR EŠ


(preuzeto sa: Wikipedia.org)

Stadion Artur Eš glavni je stadion US opena. Otvoren je 1997. godine, a ime je dobio po prvom šampionu turniru u Open eri. Ima 22.547 pojedinačna sedišta, 90 luksuznih loža, pet restorana i prostor za igrače na dva sprata. On je najveći teniski stadion na svetu. OD 2016. godine ima pokretni krov.

STADION LUJ ARMSTRONG


(preuzeto sa: Wikipedia.org)

Nazvan po čuvenom džez muzičaru, bio je centralni stadion sve do otvaranja Artur Eša. Prvi je teniski stadion sa krovom koji se uvlači i prirodnom ventilacijom. Podeljen je u dva nivoa – donji ima 6.400 mesta, dok je kapacitet gornjeg preko 7.000. On je zamenio stari stadion pod istim imenom koji je srušen 2016. godine, da bi dve godine kasnije novi bio otvoren.

GRANDSTAND


(preuzeto sa: Wikipedia.org)

Kapacitet ovog stadiona je 8,125 mesta. Zamenio je stari koji je nosio isto ime, a otvoren je 2016. godine Konstruisan je kao deo redizajna nacionalnog teniskog centra i prvi je teniski stadion u svetu u okviru programa sertifikacije zelenih zgrada – Liderstvo u dizajnu energije i zaštite životne sredine (LEED). Osvojio je NYCxDesign nagradu u kategoriji spoljašnjeg/urbanog pejzaža.
.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Grend Slem, Teniseri, Turniri, US Open, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.