31/08/20 - 17:36h

Gospodar belog sporta: Povratak kralja!

 

Sećate li se samo kako je u Australiji bilo? Razlika od 10 sati, ustajanje noću, silno isčekivanje jutra. Sada nam je sve od uslova približno isto. Udaljenost, vremenska razlika, let avionom od 25h. Međutim, stvari više nisu kao pre.


Novak Djokovic (Photo by Saeed KHAN / AFP)

Osim što se nalazimo na kontitentu neobičnih zakona, u gradu sa preko 8 miliona stanovnika, u gradu gde je po zakonu zabranjeno hodati sa sladoledom u džepu i to samo nedeljom, gradu koji je pre samo 3 godine ukinuo najbizarniji zakon o zabrani plesa u barovima i restoranima koji nemaju dozvolu za kabare (vrsta zabavnog pozorišta), u gradu Njujorku, ove godine imamo još jednu neobičnu situaciju. Najveći objekat na svetu predviđen za tenis, Artur Eš, sa kapacitetom od 22.547 mesta, 90 luksuznih loža, pet restorana i prostorom za igrače na dva sprata, ove godine biće potpuno prazan. U kompleksu Bili Dzin King nacionalnog teniskog centra, gde se beleže pravi šampioni, gde se istorija piše, gde mnogi dođu samo jednom u životu, neće biti publike. A šta će biti ove godine?

NEW YORK, UNITED US Open Grand Slam New York City, USA,

Postoji jedan film. Snimljen je 2003. godine, jednim delom baš u toj zemlji, baš u SAD-u. Uvodni deo imena mu govori da gospodari sa nekim krugom oko prsta, a drugi da se vraća kralj. Za njega je postojao kasting, za njega su se borili mnogi. Ipak, neko je i tamo postao kralj.

Međutim, postoji još jedan film. Režiser je Amerika, scenario snima Njujork. Ali nikako da mu dođe kraj, snima se još uvek. Ove godine, snimaće se 140. put. I taj kasting za njega je previše težak. Da bi se pripremili treba vam, verovatno, 15 godina i to samo za kasting. Tu se svake godine borite za glavnu ulogu, jer sporedne se nigde ne zabeleže, oduvaju vas sa spiska kao list na vetru, ne garantujući vam povratak ili šansu da se vratite na spisak. A kada se nađete na listi, tada kreće borba. Morate da preživite je*eni pakao.

Tu niko ne igra po scenariju, ne udara unapred napisane udarce i jedino što ponese sa sobom je priprema za filmski set. Nažalost, ništa im od toga neće pomoći.

Potvrđeno je. Tamo dolazi on. U svetu mnogo puta krunisan, mnogo oskara je dobio, zaslužio je poštovanje i sada odbija da glumi. To više nije bajka. US Open nije mesto za glumce na sceni. To nije mesto za obične ljude. Ceo svet priča o tome. Mnoge zemlje traže svog šampiona. Svi žele da jednom budu glavni.

    DA LI STE ZNALI?

  • Najduže finale u istoriji US Opena su 2012. godine odigrali Endi Marej i Novak Đoković. Trajalo je 4h i 54 minuta, kao pobednik je izašao Marej.
  • Najviše Grend Slem finala na betonu, čak 16, odigrao je Novak Đoković.

Španija i dalje živi bez krunisanog kralja, Grčka veliča Cicipasa kao da je Aristotel, Beretini se verovatno previše zaljubio, a Zverev opustio u Beogradskoj Skadarliji. Jedan momak iz Austrije je tu najveća pretnja, 3 puta bezuspešno nominovan za oskara, poražen od jednog čoveka iz Srbije, Dominik Tim želi svoje četvrto Grend Slem finale.

Sve je to lepo i svako ima pravo da se nada. I tada sve to ugasi on. U očima Kirijosa verovatno nebitan lik, 17-ostruki Grend Slem šampion je krenuo na kasting u samo jednom pravcu. Krenuo je da povrati krunu, da povrati ono što mu pripada. On je prvi teniser na planeti. On je naš. On je jedan jedini.

Uživajte u narednih 14 dana. Gledaćete jedan film. Snimljen je po istinitom događaju. A glavni glumac? Pa on.

Gospodar belog sporta: Novak Đoković!

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Grend Slem, Novak Djoković, US Open, Vesti, Zanimljivosti


Komentari: 1

 
dragoja dekić- sisak hr. September 7, 2020 Odgovori

Novače digni glavu i više koliko ti treba,
svoju ruku ti pružam za tvoje ponosno napuštanje terena,zbog namjernog projekta da ti ga aktiviraju za ništa.Samo ti nastavi nije ti moral povrijeđen!
dragoja dekić-sisak, 07.09.2020. s rećom!

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.