06/12/20 - 13:59h

(VIDEO) Važan deo slagalice njegovog života: Nikola Pilić

 

Nakon Jelene Genčić, odigrao je jednu od presudnih uloga!


Nikola Pilic i Novak Djokovic

O čoveku koji je najboljeg tenisera na planeti izveo na pravi put i odigrao jednu od ključnih uloga Novakovog uspona, zna se veoma malo. Jugoslovenski reprezentativac, rođen 1939. godine u Hrvatskoj se profesionalno bavio tenisom samo 10 godina. Tokom svoje karijere je uspeo da odigra finale Rolan Garosa koje je izgubio od Rumuna Ilije Nastasea, prvog čoveka koji je zabeležen na rang listi kao broj jedan na planeti. Igrao je na dva grend slem finala u konkurenciji parova, Vimbldon gde je doživeo poraz i US Open gde je osvojio titulu protiv legendarnog Roda Lejvera i Roja Emersona. Najbolji plasman u karijeri mu je bila 6. pozicija, osvojio je 3 trofeja, a prestao je da igra 1978. godine kada je imao 39 godina, ukupno odigrajući 471 meč u singl konkurenciji.

Nakon toga je otišao u svet trenera gde je osvajao 3 puta Dejvis Kup sa nemačkom reprezentacijom, 1988. 1989. i 1993. Sa hrvatskom reprezentacijom je takođe osvojio Dejvis Kup 2005. godine, a 2010. godine radio kao savetnik naše reprezentacije kada smo osvojili jedinu Dejvis Kup titulu.

Nikola Pilic savetnik tenisera Dejvis kup reprezentacije Srbije na mecu finala Dejvis Kupa.

Nikola Pilić je video tenisku akademiju u Minhenu i tu je obučavao mlade polaznike koji su bili starosti između 16 i 19 godina. Međutim, 2000. godine je dobio poziv od jedne žene koja je toliko čvrsto verovala u jednog momka i tom prilikom molila Pilića da ga primi u svoju akademiju. Nisu se nikada ni videli ni upoznali, ali je Nikola Pilić rešio da primi, na insistiranje Jelene Genčić, tada 13-ogodišnjeg Novaka Đokovića. On je kod njih živeo, trenirao i već u ranom početku Nikola je video zašto ga je Jelena i poslala. Novak se kod njega zadržao par godina, veoma dobro upio sve savete Nikole i nastavio dalje.

Nikola Pilić o Novaku

Nikola Pilić danas ima 81. godinu i nedavno mu je dodeljena Zlatna medalja za zasluge Republike Srbije. Čvrsto veruje da naš teniser može da postigne sve što poželi. Mi se nadamo da će mu to godine što dolaze doneti jer mu fali veoma malo da obori sve što se oboriti može.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Nikola Pilić, Novak Djoković, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.