16/07/23 - 18:56h

SVEMU DOĐE KRAJ….Karlos Alkaraz je šampion Vimbldona

 

Karlos Alkaraz prekinuo je fascinantnu dominaciju Novaka Đokovića na Vimbldonu, savladavši ga u finalu 136. edicije najpopularnijeg grend slema sa 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4.


Foto: Justin Setterfield/Getty Images Europe

Španac je postao najmlađi vimbldonski šampion u 21. veku, potpuno zasluženo. Četiri sata i 46 minuta trajalo je još jedno epsko finale, u kojem je Karlitos bio bolji, iako je početak nagoveštavao drugačije. Prvi put u karijeri, Nole je na Vimbldonu izgubio meč nakon dobijenog prvog seta. Imao je set loptu za 2:0 u taj-brejku, ali je ovoga puta ispustio priliku.

Mnogi su pomislili da Đoković jako teško može da se vrati nakon gubitka trećeg seta, ali je ponovo uspeo. Nije iskoristio brejk loptu na početku petog, izgubio je naredni gem na svoj servis, a fenomenalni Alkaraz mu nije dozvolio da se vrati.

No, krenimo redom…

Alkaraza je u prvom setu snašlo baš ono čega se najviše pribojavao. Znao je gde mu vreba najveća opasnost, ali nije uspeo da izbegne sudbinu svih svojih prethodnika. Kada već u prvom gemu nije uspeo da iskoristi sporiji Novakov start, desilo se neizbežno. Spasao je Đoković dve brejk lopte i dobio prvi gem, a odmah potom uspeo da oduzme protivnički servis, i potvrdi ga za 3:0. Kako je set odmicao, Srbin je preuzimao dominaciju u svim segmentima igre, i lako ga dobio.

Ritern na najvišem nivou, servis je funkcionisao u tesnim trenucima, izbor rešenja savršen. Ušao je u glavu protivnika, izgleda i pre samog početka meča, uvukao nesigurnost u Alkarazov plan igre, dobijao svaku dužu razmenu i poveo sa 1:0 za 34 minuta tenisa.

Izvršio je Španac pritisak i na startu drugog seta. Uz obilatu pomoć jakog vetra koji je ometao Novakov servis, stigao je do 0:30, ali je u sledećem poenu Đoković odigrao savršen volej iz neverovatno teške pozicije. Ipak, još dva poena je Alkarazu doneo vetar, pa je uspeo da napravi prvi brejk. Pogađao je liniju za linijom, delovalo je da je promenio momentum, ali je Novak ponovo pronašao način da ga “smiri”. U narednom, još jednom dugom gemu, uspeva da vrati brejk. Prva tri u drugom, trajali su kao kompletan prvi set.

Ubitačnim forhendom Alkaraz je vršio pritisak konstantno. Do taj-brejka, uglavnom se igralo na razliku, ali su obojica kroz veliku borbu uspevali da sačuvaju servis.

I u taj-brejku je, naravno, bilo neizvesno. Delovalo je da će Đoković produžiti niz dobijanja ovog dela seta kada je poveo sa 6:5. Alkaraz je imao dva servisa – oba je Novak uspeo dobro da vrati, ali ga je u oba poena izdao bekend. Dve neiznuđene greške za 7:5 Alkaraza, a onda strahovit ritern viner momka iz Mursije za 1:1 u setovima.

Jasno, psihološka prednost prešla je na njegovu stranu, pa odmah pravi brejk. Novak se našao u “vakumu”, a frustracija je napredovala kada je propustio dve prilike da odmah ribrejkuje – 3:1 za Španca.

Usledio je gem koji je prelomio set. Trajao je 25 minuta – Alkaraz je iskoristio sedmu gem loptu, a potom lagano priveo set kraju. U tom petom gemu, Španac je pretrčao preko 700 metara, a Srbin skoro 600.

U svim poljima je Karlitos zavladao. Novaka nije služio prvi servis, a gubio je previše poena i kada ga je pogađao. Duže razmene su mahom pripadale 16 godina mlađem finalisti, a Novakov govor tela delovao je, najblaže rečeno zabrinjavajuće. Uspeva je da pritisne protivnički servis, ali se u svojim servis gemovima žestoko mučio.

Ni početak četvrtog seta nije odisao optimizmom. Izdržao je Đoković nekako do 2:2, a onda, napokon pronašao svoj serum nepobedivosti. Strpljenje, doslednost i upornost u taktici počelo je da se isplaćuje. Sačekao je priliku i ugrabio je, pre svega smanjivši broj neiznuđenih grešaka. Brejknuo je za 3:2, a potom još jednom za 6:3, uspevši da primiri i Španca i njemu naklonjenu publiku.

Nikako se nije moglo pretpostaviti u kom će pravcu otići pet seti. Opet je Novak već u prvom gemu morao da spasava brejk loptu, ali je ovoga puta uspeo da dobije novi maratonski gem. Neverovatan se tenis igrao i u tim trenucima. Nole dolazi do brejk lopte, ali je draj volej završio u mreži – 1:1.

Nažalost, u mreži je završio i forhend iz zicera, a u sledećem poenu je po ko zna koji put pao na travu u sred poena. Alkaraz pravi brejk, i potvrđuje ga bez izgubljenog poena – 3:1. Novak je sam sebi otežao posao jer je povredio ručni zglob, kada je nakon trećeg gema u izlivu besa razbio reket iz sve snage.

Napokon je jedan servis gem dobio bez drame i smanjio na 3:2. Valjalo je sakupiti snagu za novi povratak.

Pročitao je prvi servis, sjajno riternio, poveo sa 15:30, ali je dva forhenda zaredom vetar pogurao u aut, pa je propuštena odlična prilika – 4:2. Dobar drugi servis i precizan forhend ostavili su ga u životu – 4:3, ali je potom ponovo dve lopte poslao daleko u aut. Neiznuđene greške lišile su ga nove šanse – Alkaraz servira as za 5:3.

Đoković je lako dobio naredni gem i smanjio na 5:4, ali mu mladi Španac nije dozvolio šansu da režira još jedan legendarni preokret. Na 0:15 je odigrao savršen lob, a potom pogodio nestvaran volej za 30:15. Dobrim riternom Novak sebi stvara zicer, 30:30. Ipak sledi neodbranjiv prvi servis za meč loptu, pa forhend viner za pobedu.

Carlos Alcaraz vs Novak Djokovic: Final Highlights | Wimbledon 2023

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Grend Slem, Karlos Alkaraz, Novak Đoković, Turniri, Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.