21/05/24 - 21:00h

Upoznajte teniski kompleks Rolan Garosa

 

Teniski kompleks Rolan Garosa gde će najbolji teniseri i teniserke sveta 26. maja započeti pohod na titulu smešten je na zapadnoj strani Pariza, tik uz južnu granicu Bulonjske šume.


Kompleks je dobio ime po nastradalom francuskom vojnom pilotu, heroju iz Prvog svetskog rata.

Sagrađen je 1928. za potrebe Dejvis kup takmičenja kada je Francuska branila titulu osvojenu godinu ranije.

Kompleks sadrži 20 terena, uključujući tri velika stadiona – Filip Šatrije, Suzan Lenglen i Simon Matje.

TEREN FILIP ŠATRIJE

Do 2001. godine zvao se Centralni teren, da bi se zatim naziv promenio i sada nosi ime nekadašnjeg francuskog tenisera koji je nakon završetka karijere bio predsednik Teniske federacije Francuske. 2019. je za njegovu rekonstrukciju uloženo 150 million evra. Može da primi 15,525 gledalaca. Kako bi se sprečili problemi kao što je kiša ili nedostatak svetla kada se mečevi igraju noću, 2020. godine terenu je dodat uvlačivi krov čija izgradnja je počela još 2017. godine.

TEREN SUZAN LENGLEN

Ime je dobio po francuskoj teniserki koja je osvojila 31 titulu i bila jedan od prvih ženskih internacionalnih sportskih zvezda. Kapacitet terena je 10,068 gledalaca. Ima irigacioni sistem, prvi te vrste, za kontrolu nivoa vlage na samom terenu.

Do letnjih Olimpijskih igara ove godine teren će dobiti uvlačivi krov.

TEREN SIMON MATJE

Otvoren je 2019. godine pod imenom francuskog tenisera koji je titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske osvojio 1938. i 1939. godine. Da bi se uklopio u okruženje botaničke bašte u kojoj se nalazi, teren je konstruisan četiri metara ispod zemlje, a sve njegove strane su sagrađene kao staklenici. On je treći po važnosti i u tome je zamenio Teren 1.

Celokupan Stadion Rolan Garos sadrži još i veliki restoran i bar kompeks, multimedijalni muzej istorije tenisa, zonu za VIP i novinare, kao i Francuski nacionalni centar za obuku (CNE).

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Rolan Garos, Teniseri, Teniserke, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.