28/06/17 - 18:01h

Svetska a naša – Nina Radovanović

 

Posle Lare Nedeljković koju smo vam predstavili početkom ferbuara u intervjuu, na red je došla još jedna mlada teniserka koja ima naše korene, ali nažalost ne nastupa pod zastavom Srbije. Reč je o talentovanoj Nini Radovanović, koja živi i trenira u Francuskoj.


Nina Radovanovic

Kao i moji mama, brat i sestra rođena sam u Francuskoj. Otac je jedini rođen u Srbiji, tačnije u Šapcu. Živimo u mestu koje je ne tako puno udaljeno od Švajcarske i Nemačke a zove se Bokur– za početak nam Nina otkriva detalje vezane za svoju porodicu.

Glavni krivac za to što sam teniski reket uzela u ruke već sa četiri godine je moja sestra. Ona se takođe bavi tenisom. Prvi komentari tada su bili da posedujem talenat za ovaj sport– prenosi nam Nina reči kojih se verovatno ni sama ne seća, ali na koje je roditelji često podsećaju.

Jedini teniski klub za koji sam do sada nastupala je “Floran Galmiš”. Moji roditelji su imali nekoliko ponuda da pređem u neki drugi klub, ali za to trenutno nema potrebe jer se ovde osećam fenomenalno i beležim konstantan napredak.

Nina nam je zapala za oko na turnirima serije “Tennis Europe”, a ona nam je u razgovoru otkrila da ove turnire najčešće igra logično u Francuskoj, potom u njoj dragoj Srbiji ali zato i u Švajcarskoj, Holandiji, Nemačkoj, Austriji…

Srbija ili Francuska?

Zanimao nas je njen renking u Francuskoj – usledio je očekivan odgovor.

U nacionalnom renkingu sam uvek među najboljih osam devojčica u mom uzrastu, dok za reprezentaciju Francuske još uvek nemam zabeležen nastup– odgovara Nina, a potom i otkriva svoju želju:

Nije tajna da imam dvojno državljanstvo. Kada bi me selektor Srbije pozvao rado bih prihvatila taj poziv. Srbija ima definitivno prednost u odnosu na Francusku u mom srcu!

Biografija

  • Ime i prezime: Nina Radovanović
  • Datum rođenja: 22. oktobar 2003.
  • Igra: Levom rukom
  • Visina: 161cm
  • Težina: 40kg
  • Uzor: Novak Đoković
  • Sponzor: Head

Nina nas je odmah asocirala na Kristinu Mladenović koja nastupa veoma uspešno za Francusku. Nismo mogli da izbegnemo pitanje da li je poznaje i da li već sada u Francuskoj prave poređenja između njih dve…

Viđala sam je na nekoliko turnira, ali je nisam lično upoznala. Nisam još uvek dobila komentar da sam njena evenutalna naslednica. Ali boriću se da u budućnosti budem dobra teniserka– skromna ali veoma motivisana Nina.

Posebne impresije ponela je sa turnira u Srbiji.

Nastupala sam na nekoliko turnira u Srbiji. Najviše mi se dopao taj naš srpski menatalitet u odnosu na turnire van Srbije. Hrabrost nas Srba je nekako posebna– na osnovu ovog zaključujemo da levoruka teniserka sa porodicom dolazi nekoliko puta godišnje u Srbiju. Na spomenutim turnirima je stekla dosta drugara i drugarice pa pored turnira ima još jedan lep razlog za posetu našoj zemlji.

Na Rolan Garos Nina nije uspela da upozna Novaka, ali zato jeste njegovog brata Marka

Radovanovićeva nije jedini teniski biser našeg porekla u zemlji “galskih petlova”.

Ima dosta srpskih tenisera u Francuskoj. Mahom su stariji od mene, ali se dobro poznajemo i družimo kada smo na istom turniru.

Moje glavno oružije je udarac forhendom. Pored njega volim često da izađem na mrežu, a isto tako kao moj omiljeni teniser Novak Đoković volim da odigram i drop-shot– kratko je opisala svoje igračke afinitete.

Kada su u pitanju turniri u Francuskoj, imam dosta pehara sa istih. U svom regionu sam redovni šampion još od svoje osme godine– naravno ovo nije promaklo Francuzima te joj stoga…-Francuska teniska federacija mi dosta finansijski pomaže oko putovanja na turnire dok klub za koji nastupam pokriva većinu troškova oko treninga.

Ninin talenat nije promakao ni čuvenom proizvođači sportske opreme, jednom od vodećih na tržištu “belog sporta”.

Što se tiče opreme (tekstil, patike, rekete, torbe…) imam sponzora “HEAD” od svoje osme godine.– izuzetan potez ove velike firme.

Funkcionisanje na relaciji škola – tenis nije naročit problem…

Uspevam odlično da treniram i nađem vremena da učim. Nije mi teško jer mi mama pomaže i profesori imaju razumevanja.

Nina Radovanović nam je otkirla da je pored tenisa u školi poznata kao talentovana devojčica i za rukomet, a naročito za fudbal. Kažu da ako ne uspe u tenisu, trebala bi da se oproba kao fudbalerka.

Uspomena sa Rolan Garosa

Moj san je da postanem broj 1!!!– kratko i jasno za kraj našeg razgovora.

Srbi u dijaspori


* Tenis Uživo će u budućnosti često predstavljati tenisere i teniserke koji žive van Srbije i igraju pod nekom drugom zastavom i to sve u interesu našeg tenisa i očuvanja da naši najbolji teniseri nastupaju za Srbiju.

(Tenis Uživo, D. Peruničić)


Teme:   Dijaspora, Juniorski, Nina Radovanović, Srpske teniske nade, Srpski teniseri i teniserke u drugim reprezentacijama, Srpski teniski talenti, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.