03/02/17 - 12:02h

Svetska a naša- Lara Nedeljković (Intervju)

 

Imali smo priliku da upoznamo devojčicu koja nastupa pod austrijskom zastavom, a ima srpske korene. Reč je o Lari Nedeljković, devojčici rođenoj 2004. godine koja iz dana u dan beleži sve zapaženije rezultate. Ali hajde da počnemo od njenih prvih koraka u svetu tenisa.


Lara Nedeljkovic

-Teniski reket sam prvi put držala u ruci sa devet godina– započinje priču naša sagovornica.

-Škola koju pohađam je jednog dana organizovala promociju tenisa. Nisam se baš najbolje snašla, ali sam uz drugacicu koja je tada bila daleko uspešnija tog dana nekako sve više bila privržena ovom sportu.

-U Larinom slučaju, interesovanje je brzo preraslo u ljubav. Prve treninge je odradila u teniskom klub C&C u Beču. U tom klubu je trenirala neko vreme, a ja sam na to sve gledao kao neku vrstu njenog hobija-dodaje Robert, Larin otac.

Na početku ove priče je to sve delovalo kao nešto čime će popuniti svoje slobodno vreme, ništa više od toga. Nikako ono što je recimo sada slučaj i što će možda biti kako vreme bude odmicalo– počinje Robert o najranijoj fazi Larine karijere.

Video sam da je ona kako vreme odmiče postala sve privrženija ovom sportu i da to prerasta u nešto daleko ozbiljnije. Promenili smo par klubova da bi se zaustavili u klubu u kojem radi Ginter Bresnik– najzaslužniji čovek za uspehe Dominika Tima, sa kojim sarađuje od najranijih dana .

Lara Nedeljkovic

-Bila sam na kampu koji je organizovao gospodin Bresnik. Pozvano je oko 160 deteta u mom uzrastu, a po tri najtalentovanija(dečaka i devojčice) bi dobili priliku da ostanu kod njega na akademiji. Ginter me je pozvao na stranu i rekao mi „Da li su tvoji roditelji ovde? Voleo bih da popričam sa njima…“

-Ginter mi je prišao i rekao da bi voleo da Lara ostane na akademiji jer veruje da je talentovana za ovaj sport– priseća se Robert zanimljivog susreta sa renomiranim stručnjakom.

Prihvatili smo ovu ponudu i ona je postala član Akademije– međutim, rad nije bio baš onakav kakav su Lara i njena porodica očekivali. Ginter je imao puno obaveza oko Dominika Tima i nije imao dovoljno vremena da se posveti radu sa mladim talentima, pa je sve palo na leđa mladih trenera zaposlenih na Akademiji.

Robert i Lara

-U pitanju su mladi momci koji su dobili priliku da rade na ovoj akademiji. Nisam od onih koji špijuniraju(što inače drugi roditelji aktivno rade i mešaju se u rad trenera sa detetom) rad trenera na takvoj Akademiji, ali su me Larine žalbe na treninge naterale na to. Kada je Ginter bio tu sve je bilo u najboljem redu, dok, kada je bio odsutan, dešavale su se neke čudne stvari i bio sam primoran da je ispišem jer jednostavno više nije bilo doprinosa njenom napretku– priseća se Robert dana koji nisu dragi nijednom roditelju.

-Od tog trenutka treniram sa tatom i ide nam super. Napredak je vidljiv posle svakog treninga– vidi se sjaj i radost u Larinim očima.

Larin “sparing partner”

-Tata mi želi samo najbolje i tera me uvek da napravim jedan korak više. Da budem svakog dana sve bolja i bolja– rezultati na turnirima “Tennis Europe” govore u korist tome.

-Javilo nam se nekoliko trenera koji bi je preuzeli jer im je njen renking neobjašnjiv, s obzirom na to da nema trenera već duže od godinu dana, tj. ja sam u toj uloziRobert ovim ne laska sebi, već konstatuje kako samo individualan trening i posvećenost detetu mogu dovesti do napretka.

-Nije mi cilj da je prepustim bilo kom treneru. Biram pažljivo čoveka koji će je voditi u budućnosti. Potrebno je da se poklopi njegova filozofija sa mojom, a i Lara da bude zadovoljna njegovim metodama rada kako bismo doneli tako bitnu odluku za njenu dalju tenisku karijeru.

Lara Nedeljković


Rođena 10. Marta 2004. godine u Beču
Igra sa levom rukom
Visina 159cm
Težina 44kg
Najveći uspesi: Finale TE Kopar (Slovenija); Polufinale TE Ptuj (Slovenija); Četvrtfinale Pisek (Češka); Pobednica OP Beča; Treće mesto na prventsvu Austrije i mnogi drugi…

Naši sagovornici nisu krili oduševljenje češkom teniskom školom koja je iznedrila imena kakva su Ivan Lendl, Martina Navratilova, Petra Kvitova, Tomaš Berdih… Svaku priliku Nedeljkovići koriste da posete Akademije u spomenutoj državi gde dobiju savete na koje stvari treba posebno obratiti pažnju kod Lare. Isto tako, Lara je nastupala na nekoliko turnira u Češkoj gde su protivnice, kako ona kaže, „jače nego na nekim turnirima u organizaciji Tennis Europe“.

Lara Nedeljkovic

Porodica Lare Nedeljković je poreklom iz Leskovca, ali već dugi niz godina živi u Austriji(sam Robert je rođen u Austriji). Srbiju rado posete kako turirstički tako i zbog turnira koji se igraju u našoj zemlji. Poslednji na kojem su nastupili održan je na teniskim terenima Crvene Zvezde gde nažalost zbog bolesti nije mogla da pruži svoj maksimum u konkurenciji devojčica do 14. godina. Najveći Larin uspeh je finale turnira u Kopru, turnir u organizaciji Tennis Europe, što je za svaku pohvalu!

-Kada je u pitanju WTA tur, najviše volim da gledam mečeve sa Serenom i Venus Vilijams. Njihov stil igre je nešto čemu težim i nadam se da ću u budućnosti prikazivati igru sličnu njihovoj– otkriva nam Lara koja za razliku od sestara Vilijams reket drži u levoj ruci.

-Turnir koji najviše volim, od onih najvećih, je svakako US Open.

Larini omiljeni udarci su servis i forhend, a nešto šta bi kod sebe volela da je još bolje je forhend(uzor je Federerov). Nama je zapalo za oko da je njen servis na visokom nivou, a to kasnije na WTA turu može biti veoma bitna stvar jer većina teniserki sa dobrim servisom ima veće šanse da se nađe u završnicama turnira.

Srbija ili Austrija?

Lara Nedeljkovic

Kada je u pitanju reprezentativan nastup Lare Nedeljković, Austrija je već uputila poziv na adresu ove porodice. Pozivu nisu mogli da se odazovu iz privatnih razloga, ali to ne znači da će sledećeg puta odgovor biti isti.

Upitali smo Laru kada bi Srbija, recimo već posle ove priče, takođe uputila poziv da nastupiš u nekom reprezentativnom takmičenju kakav bi tvoj odgovor bio?

-Iako imam austrijsko državljanstvo, ja se osećam kao Srpkinja. Kada igra Austrija protiv Srbije zna se za koga navijam. To uopšte nije pitanje! Ako se sve bude poklopilo, rado bih igrala za Srbiju!

Pred Larom je dug i neizvestan teniski put. Njena porodica joj daje apsolutnu podršku u njenoj nameri da jednog dana zaigra na najvećim teniskim turnirima kao što je recimo njen omiljen US Open. Mi ćemo pratiti njen dalji razvoj i posetiti je ponovo kada nam da povod za to, nekim dobrim rezultatom na nekom od evropskih turnira. Tako ćemo imati priliku da napravimo neko poređenje sa vremenom pre našeg prvog susreta.

Srbi u dijaspori


* Tenis Uživo će u budućnosti često predstavljati tenisere i teniserke koji žive van Srbije i igraju pod nekom drugom zastavom i to sve u interesu našeg tenisa i očuvanja da naši najbolji teniseri nastupaju za Srbiju.

(Tenis Uživo, D. Peruničić)


Teme:   Dijaspora, Lara Nedeljković, Srpske teniske nade, Srpski teniseri i teniserke u drugim reprezentacijama, Srpski teniski talenti, Turniri, US Open, Vesti, WTA


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.