05/03/21 - 14:12h

Radanović: Srce mi je bilo u lošem stanju, ni posle četiri meseca još uvek se nije oporavilo

 

Srpska teniserka Dejana Radanović na društvenim mrežama opisala je kroz šta je zbog korona virusa prošla i sa kakvim posledicama se suočava još uvek, četiri meseca kasnije.


Facebook

24-godišnja teniserka, rodom iz Zrenjanina, prošle godine u novembru počela je da oseća umor, ali nije to prepisivala virusu.

– Sredinom novembra počela sam da osećam neobičan umor i na terenu i van njega. Uzela sam pet dana pauze da bih se malo odmorila, ali kad sam ponovo počela da treniram, osećaj je bio isti. Noge su mi bile toliko teške da sam imala problema i da džogiram, a da ne pričam o kretanju na terenu. Posle deset treniranja dana, nekoliko ljudi oko mene je bilo pozitivno na COVID-19. Ja sam odmah uradila test, ali se pokazao kao negativan. Uradila sam test na antitela i ispostavilo se da je njihov nivo ludački visok, znači da sam trenirala dok mi je virus bio u telu. Nisam imala nikakve simptome i u tom trenutku mi nije palo na pamet da je virus možda odgovoran za moje stanje. – piše ona.

Dejana je ponovo napravila pauzu od nekoliko dana, a zatim nastavila sa radom, ne znajući, kako sama piše, kakva će to greška biti.

– Bila sam bez ikakvih simptoma izuzev toga što sam bila umorna, nisam ni na kraj pameti imala ideju da pauziram mesec dana. Kako je profesionalnom sportisti ‘dozvoljeno’ da uzme mesec slobodno samo zato što se oseća umornim?! Ne govorim ovde o mnogo gorim stanjima koje je virus prouzrokovao i povredama naravno.

Nakon nekoliko dana ona se osećala bolje, pa je trenirala sedam dana, a zatim tri nedelje igrala egzibicione mečeve.

Treninzi su joj teže padali, ali ih je radila uprkos tome.

– Kad sam završila sa pripremama otišla sam u Južnu Afriku (1400 metara visine, 25-30 stepeni Celzijusa). Bukvalno nisam imala snage da trčim 50 metara i zagrevam se za treninge. Mislila sam da prvih nekoliko dana moram da se prilagodim novim uslovima. Ali stvari se nisu poboljšavale. Igrala sam mečeve u takvom stanju i bilo mi je teško i da hodam. Trenirate po nekoliko sati dnevno, a dođete do tačke gde jedva možete i da hodate.

– Kad sam došla nazad, posetila sam kardiologa (nešto što je trebalo da uradim još ranije) i srce mi je bilo u lošem stanju. Sada, skoro četiri meseca kasnije još se nije oporavilo i ne mogu ni da zamislim kroz šta je ono prošlo zbog mene. Nažalost, bilo je i sportista koji su trenirali sa virusom, nisu se dobro oporavili i srce im je jednostavno stalo. Verovatno ni sama nisam svesna koliko sam srećna što moje nije. Ako vam ja posao kancelarijski onda je to drugačija priča, vraćanje na posao, nego kad morate da trčite satima u toku dana. Slušajte svoje telo i znajte kada da ga naprežete, a kada da stanete. – zaključila je Dejana.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Dejana Radanović, Teniserke, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.