26/03/21 - 16:59h

O njegovom uspehu drugi su sanjali

 

Nekada je bio najbolji. Nekada je bio nedostižan. Nekada je bio sve o čemu su drugi sanjali.


Pete Sampras

Svoj prvi reket pronašao je u podrumu svoje kuće. Godinama treniranja svoj dvoručni bekhend je pretvorio u jednoručni, a sa samo 16 godina postao je profesionalac. 1988. godine nalazio se na 893. poziciji, da bi godinu završio na 97. mestu. Bio je veoma talentovan igrač. Naredne godine je ostvario prvu pobedu na jednom od 4 najveća turnira, Rolan Garosu koji, ispostaviće se, nije osvojio nikada u svojoj karijeri.

Svoju prvu ATP titulu osvojio je 25. februara 1990. godine na podlozi koja danas više ne postoji, a nekada se zvala tepih. Nakon toga, Sampras je imao put koji niko nije mogao da predvidi. Iste godine, sa svojih samo 19, osvaja svoju prvu Grend Slem titulu na US Openu. Osvojio je 64 titule a izgubio 24 puta. Držao je rekord od neverovatnih 14 Grend Slem titula.

    DA LI STE ZNALI?

  • Sampras je 7 puta osvojio Vimbldon, 5 puta US Open i 2 puta Australijan Open.

Pored svega toga, bio je prvi teniser sveta 286 nedelja i jedini je igrač u istoriji koji je završavao godinu na poziciji broj 1 šest godina zaredom. Pobedio je u 77% svojih mečeva. Od 984 meča, izgubio je 222. Jednom je igrao sa Federerom i u tom duelu izgubio. Karijera mu je trajala 15 godina. Poslednji Grend Slem je odigrao u septembru 2002. godine. To je bio US Open i tada je trijumfovao u finalu protiv najvećeg rivala u svojoj karijeri. To je bio Andre Agasi sa kojim je odigrao 34 meča, a dobio 20.

Ostvario je veoma zavidnu karijeru. U to vreme, najuspešniju od svih. I možda su mnogi njegovi rekordi oboreni ili izjednačeni. Ali možda je baš on bio inspiracija tim ljudima da učine to. Kako god bilo, Sampras je ostavio trag velikog šampiona i upisao svoje ime da večno sija među odabranima i deli trenutke u kojem će svaki ljubitelj tenisa kroz priču barem jednom spomenuti njegovo ime.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Pit Sampras, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.