27/05/21 - 22:10h

Novak: Od početka sam bio protiv mehura, on vas mentalno troši

 

Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je da mehur na turnirima negativno utiće na mentalno zdravlje igrača.


Novak Djokovic

– Tema mentalnog zdravlja se dodatno potcenjuje na Turu, naročito u poslednjih 15 mesci, posebno sa virusom i svim što se dešava. Ove nedelje u Beogradu imamo mogućnost da posle nekog vremena spavamo kod kuće, da nismo u mehuru, što je nešto lepo, ali na kraju, zaboravili smo šta to znači. Inače, imate obavezu da budete u sobi, da idete na teren, to je u redu nedelju dana, ali je tako iz nedelje u nedelju, troši vas mentalno. Kao ljudi, želimo slobodu kretanja, tako da sam ja iskreno od početka bio protiv mehura i takvog okruženja, jer nisam video logiku zašto ne biste sledili pravila države u kojoj se igra. ATP je prihvatio pravila i to će ostati tako. Ipak, ako nam u Francuskoj ograničavaju da se krećemo i možemo samo do hotela do terena, to ćemo poštovati, ali ako ima zemlja koja ima recimo blaža pravila, daje nam više prostora, onda bismo to trebali slediti. To je moje mišljenje od početka. – rekao je on.

Đoković je ATP turniru u Beogradu stigao do polufinala, a od četvrtfinala na tribinama su dozvoljeni navijači.

– Srećan sam da smo sada ovde. Istina je da se mentalno zdravlje potcenjuje, mora se više pričati o tome. Razumem šta treba kolektivno da radimo da bismo se svi osećali bolje, ali ima mnogo faktora. Igrači gube dosta novca za putovanja, a moraju da se bore za poene ili će pasti na listi. I onda moraju da budu zatvoreni nedeljama u hotelima, a to se normalno odrazi na njihovo mentalno stanje. Ne možemo se previše žaliti, igramo, putujemo, nije odealni i lako ni za koga ko je u tenisu. Mora mnogo toga da se uzme u obzir, ima tu raznih faktora, ali to je jedna od stvari o kojoj stalno treba biti svestan, kako bi se donosile najbolje odluke.

Đoković je prokomentarisao promenu u ATP kalendaru, prema kojoj će turnir Indijan Vels biti prebačen za jesen.

– Nije idealno. Mnogo igrača voli da igra u Šangaju i Indijan Velsu, ali su to turniri na dve različite strane sveta. Ako igrate Šangaj i recimo idete tamo do finala, imate samo dva dana da stignete u Indijan Vels. Tamo su drugačiji uslovi, više je od deset sati razlike u vremenu. Biće mnogo igrača koji će birati između dva. To će biti slučaj. Ne znam kakav će biti moj raspored posle US Opena, tamo planiram da igram, posle toga ću videti. Verovatno ću igrati nešto u dvorani pre Torina i Dejvis kupa. Videćemo još.

Novak je govorio i o Olimpijskim igrama.

– Čuo sam da postoji mogućnost da se Duci povuče, nisam pratio šta se dešava u Japanu, ne znam koliko je ljudi protiv toga da Igre budu održane. Ne bih se oslonio previše na medije, ima nagađanja i raznih interesa. Ako se radi studija i ako se narod pita, onda se to treba raditi šitrom Japana. Ne znam, ne mogu da sudim je li dobro ili ne da ih bude, ali planiram da ih igram. Za sada je odluka da bude dozvoljen dolazak malom broju gledalaca, a da nema uopšte publike, razmislio bih da li da ih igram.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.