13/09/21 - 19:09h

“Novak je publiku osvojio na svoj način – bez maske, onakav kakav jeste”

 

Nemački mediji pišu da je Novak Đoković na US openu osvojio srca publike zbog onoga što on jeste, sa svim svojim vrlinama i manama.


Novak Djokovic

Novak je u borbi za 21. grend slem poražen od Rusa Danila Medvedeva.

Srbinu je to bila prilika da postavi rekord po broju osvojenih grend slem titula, kao i da dođe do kalendarskog slema.

-Đokovićevi kritičari godinama su kritikovali dve stvari: s jedne strane, njegovu igru nalik robotu, s druge strane, očajnički lov na ljubav publike. Iskreno, ne znam kako je mit o robotu uopšte mogao da nastane, a kamoli da se održi toliko dugo. Kao navijaču, možda volite drugačiji tenis, ali ako nešto ne može da se kaže za Đokovićeve mečeve onda je to – da su dosadni. Niko ne može pobediti na toliko različitih načina, niko ne menja svoju igru tako često, retko ko pokazuje svoje emocije tako otvoreno kao on. – rekao je Stefan Petri za sportski portal Spox.

U tekstu se dalje komentariše to što u javnosti mnogi smatraju da Novak moli publiku za podršku.

– Gotovo na svakom meču komentatori bi posegnuli za tom otrcanom pričom bez obzira da li je publika očigledno bila na strani protivnika ili ne, i mudrovali: Zašto ga ne vole kao Nadala i Rodžera? Zato što je pokvario žurku? Zbog njegovog porekla? I slično… Moram da kažem da je po meni to sve uvek išlo malo predaleko. Ne samo zato što se u toj diskusiji često izostavljalo da Nole ima ogroman broj obožavalaca u mnogim delovima sveta – već i zato što ta navodna čežnja Srbina za naklonošću javnosti nikada nije dovela do toga da on postane neveran sebi.

Đoković je lako mogao da izgradi uglađen, besprekoran imidž uz pomoć brojnih preplaćenih medijskih konsultanata – imidž vickastog, pametnog, poliglote, porodičnog čoveka. Umesto toga, dozvoljava posmatračima da mu se približe i ne zazire od kontroverznih izjava i postupaka, od osnivanja sindikata igrača do više nego čudnih izjava o vakcinama i tendencije ka ezoteriji. Sigurno postoje lakši načini da osvojite srca ljubitelja tenisa širom sveta.

Kako dalje piše u testu, Novak nije stigao do 21. grend slema, ali je zato osvojio srca publike.

– U ovom finalu, ove navodne kontradikcije su se pomirile. Koliko je Đokoviću značila podrška? Da, ljubav publike mogla se pročitati na njegovom licu. Posebno treba istaći činjenicu da je on publiku osvojio na svoj način – bez maske, sa svojim vrlinama i manama, onakav kakav jeste. Prilikom uručivanja trofeja, publika nije slavila šampiona, teniskog Boga Novaka Đokovića, već čoveka, onoga u suzama, onoga koji je poražen. Na 21. veliku titulu Đoković će morati da sačeka. Umesto toga, osvojio je srca publike. Koliko mu je ova pobeda na kraju značila govori o njemu više nego bilo koji drugi rekord.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, US Open, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.