29/05/22 - 20:13h

Novak: Biti broj jedan je najbolja i najgora stvar

 

Nakon prolaska u četvrtfinale Rolan Garosa, Novak Đoković govorio je o tome kako je to biti prvi teniser sveta.


Novak Đoković

– Biti broj jedan je najbolja i najgora stvar zato što je biti broj jedan krajnji izazov u bilo kom sportu. Blagoslovljen sam što sam bio broj jedan toliko nedelja tokom moje karijere. To je uvek bio najveći cilj početkom svake sezone, posebno u eri Federera, Nadala, velikana igre. Tako da sve to ovaj uspeh čini još većim. S druge strane, mana kada ste broj jedan je ta što vas svi ostali jure, žele da vas svrgnu sa trona, žele da te pobede u svakom meču, bez obzira na turnir. Tokom godina sam navikao na ovaj osećaj. Daje mi motivaciju da se suočim sa momcima koji žele da me skinu sa prvog mesta. Biti broj jedan je krajnji izazov, jer morate da igrate u kontinuitetu dobro tokom cele sezone. Svako može da ima odličan turnir ili da igra dobro mesec, tri ili šest meseci, ali da biste bili prvi na kraju sezone, morate da igrate dobro 11 meseci i suočavate se sa pritiscima. – rekao je on.

Novak je objasnio zašto je posebno teško držati prvo mesto.

– Mislim da je to vrsta penjanja na Mont Everest, posebno u ovoj eri, pošto svi kandidati za broj jedan konstantno igraju dobro u poslednjih 15 godina, što u prethodnim generacijama nije bio slučaj. Vrhunski igrači odsustvuju jedan slem, možda dva. U današnje vreme su svi tako profesionalni i posvećeni. Svaki poen se računa, svaki meč. Tako da je ovo dostignuće još veće.

On je govorio i o samom turniru.

– Trebale su mi godine i godine da osvojim titulu ovde. Naravno da se dešavalo da slomljenog srca napuštam teren, mnogo izgubljenih finala, polufinala, uzbudljivi maratonski mečevi, uglavnom protiv Rafe pre 2016. godine. Bio je veoma emotivan taj duel za titulu 2016. godine. Bilo je to veliko olakšanje nakon svega. Tako da sam u godinama koje slede nastavio da igram konstantno dobro ovde. Onda je srećom došla još jedna titula prošle godine. Osvajanje titule ovde je verovano najteže kada gledamo slemove. Prošle godine, tokom druge nedelje, imao sam četiri najteža meča, najtežih sedam dana tokom kojih sam morao da pobedim na jednom slemu.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.