17/05/22 - 14:58h

Upoznajte istoriju Rolan Garosa

 

U nedelju 22. maja startuje 126. izdanje Rolan Garosa.


Foto: Source: Cameron Spencer/Getty Images Europe

Pariski grend slem jedini je koji se igra na šljaci.

Osnovan je pre 131 godinu – prvi put se igrao 1891. godine i vodio se kao “Prvenstvo Francuske”. Zanimljivo je da ime prvog šampiona nije poznato. U istorijskim spisima upisan je kao H. Bridžs i bio je Britanac koji je živeo u Francuskoj.

Dame su se u na ovom turniru prvi put takmičile 1897. godine. Nije poznato ime žene koja je prva trijumfovala dok su turnir igrali samo državljani Francuske.

Kao međunarodni turnir prvi put se igrao 1925. godine i Rene Lakost i Suzan Lenglen prvi su šampioni. Nekoliko godina kasnije Rene je osnovao brend Lakost koji je u početku proizvodio samo majice za tenis, a po čuvenoj Francuskinji i danas ime nosi jedan od stadiona kompleksa Rolan Garos.

U početku se igrao na travi, a na šljaci se igra tek od 1928. godine.

Tokom Drugog svetskog rata nije se igrao 1940. godine, a od 1941. do 1945. bio je održan, iako Teniski savez Francuske tih pet izdanja ne priznaje kao zvanična takmičenja.

U dva navrata, 1946. i 1947, bio je održan posle Vimbldona, pa je bio treći grend slem u sezoni. Godine 2020. zbog pandemije koronavirusa igrao se nakon US Opena, krajem septembra i početkom oktobra, ali je i tada bio treći i poslednji grend slem u sezoni, s obzirom da Vimbldon nije bio održan.

Godine 1968. Rolan Garos postao je prvi grend slem koji je postao “otvoren” i za amatere i za profesionalne tenisere. Tek 2006. izjednačili su nagradni fond za muškarce i žene.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Rolan Garos, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.