28/01/20 - 21:03h

Navratilova i Mekinro žele promenu imena “Margaret Kort” arene

 

Legendarne teniske zvezde Martina Navratilova i Džon Mekinro su na Australijan openu nosili baner kojim traže da se promeni ime „Margaret Kort“ arene.


Foto: Getty Images Europe

Navratilova je posle svog meča u konkurenciji legendi pozvala Mekinroa da joj se pridruži na terenu. Tada su prikazali taj baner na kome pisalo „Ivon Gulagong” arena, kao odavanje priznanja četvorostrukoj šampionki Melburna.

To je naljutilo čelnike prvog grend slem koji su objavili da je dvoje poznatih gostiju prekršilo protokol.

Navratilova već neko vreme kritikuje stavove koje Kort iznosi u homoseksualizmu. Nezadovoljstvo njenim stavovima izrazio je i Mekinro.

Australijanka je pre tri godine u otvorenom pismu dala do znanja da smatra da Gulagongova više zaslužuje da se teren u Melburn parku zove po njoj.

– Morala sam da reagujem jer osećam da se situacija primirila, iako sam mislila da smo pokrenuli sve sa mrtve tačke. Mislila sam da će Teniska federacija Australije uraditi nešto, ili Vlada države Viktorija, pošto ona odlučuje, ali se ništa ne dešava. A Margaret nastavlja da napada homoseksualce. – rekla je Navratilova.

Ona je otkrila da je sama napravila baner:

– Naletela sam na Džona i pitala sam ga da mi se pridruži jer je i on pominjao da želi da teren promeni ime. On izuzetno podržava društvene promene u tenisu, tako da je ispalo savršeno. Želela sam da iskažem poštovanje, ali i da se diskusija nastavi. Ne sumnjam da je to bila ispravna stvar.

Kortova je u jednom intervjuu rekla da je „tenis prepun lezbijki“ i da su „transrodna deca dela đavola“.

Teniska federacija Australije je u ponedeljak na posebnoj ceremoniji obeležila 50. godišnjicu od Margaretinog osvajanja grend slema.

– Ne želim da na bilo koji način umanjim dostignuća Margaret Kort. U ponedeljak su je slavili zbog toga što je osvojila gren slemd pre 50 godina, i tako treba. Ali, kada zgrade, aerodromi ili ulice dobijaju ime o vama, to nije samo jedan deo vašeg života i ne možete da ignorišete ostalo. Nisam gledala ceremoniju, niti sam učestvovala. Svojim odsustvom protestujem, ali je ispravna stvar ispoštovati tu njenu pobedu. – dodala je Navratilova.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Džon Mekinro, Martina Navratilova, Teniseri, Teniserke, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.