14/02/21 - 19:33h

“Nekorektan odnos medija me dotiče, ali to je put koji sam ja odabrao”

 

Nakon plasmana u četvrtfinale Australijan opena, Novak Đoković je povodom Dana Svetog Trifuna, a u svetu Svetog Valentina poželeo svima više ljubavi u životu.


Australian Open in Melbourne, Australia, January 2020.

Novak ističe da je ljubav najjača emocija i da će ona spasiti svet.

– Čestitam svima Svetog Trifuna i Dan ljubavi! Za mene je svaki dan, Dan ljubavi, svaki trenutak – trenutak ljubavi… To je najjača moguća emocija koju čovek može da doživi i ja sam izuzetno zahvalan, počastvovan i blagosloven da imam mogućnost da doživim toliko ljubavi od svojih bližnjih ljudi, ako pričamo o njima. Ja na ljubav gledam kao na nešto što nije uslovljeno, volim život i imam puno ljubavi prema životu, prema Bogu – tako da se trudim da se vratim tome kad god imam neku prazninu u sebi. – rekao je Novak i nastavio:

– Mislim da je ljubav najjača, večna, neprevaziđena emocija i energija koja ispunjava čoveka. Jedino sa puno ljubavi čovek može da se oseća potpuno srećno, ispunjeno, veselo i radosno i da svemu daje neki smisao. Da nemam ljubav prema ovom sportu i da ne uživam u svemu što radim, sigurno ne bih igrao ovoliko dugo i na ovako visokom nivou. Zaista volim tenis, i uživam u velikoj većini dana kada sam sa reketom u rukama; naravno, postoje dani kada ne uživam toliko, i to je normalno – ali se uvek podsećam na tu iskonsku i istinsku emociju ljubavi, zadovoljstva i uživanja u sportu i životu. Ljubav je najveći pokretač za sve! Svima želim više ljubavi u životu – svima, i sebi, i nama kolektivno, ne samo u Srbiji, nego i širom sveta. Jednostavno, treba nam više ljubavi, jer smo prošli kroz toliko ratova i patnji, a to se nastavlja i u suludim okolnostima koja prate ovaj virus. Ljubav će spasiti svet – kako kažu čuveni filozofi! Nadam se da će svi provesti ne samo ovaj dan, nego i naredni period, u nekoj lepoj emociji koja će im pružiti nadahnuće, kreatvnost, mir, ljubav i zajedništvo.

Novak je govorio i o tome što mu neki ne veruju da je doživeo povredu u trećem kolu Australijan opena, pogotovo strani mediji koji često negativno komentarišu njegove postupke.

– To je kao Pandorina kutija. Ako sada krenemo da govorimo o tome, nećemo stati večeras. Verovatno je tu milion različitih razloga. Iskreno, pomirio sam se sa time. Ne mogu da kažem da me ne dotiče – naravno da me nepravda ili nekorektan odnos nekog medija dotakne, čovek sam od krvi i mesa, imam emocije i naravno da mi ne prija, voleo bih da imam lep odnos sa njima, ali očigledno je da to nije uvek moguće. Trudim se da se fokusiram na pozitivne stvari, na pozitivne članke i tekstove. Ja mogu da utičem jedino na ono što ja radim, ne na ono što drugi pišu o meni, kako me osuđuju ili kritikuju, to je već na njima i ja ne mogu tu da utičem. Više od 15 godina sam na Turu i svako ko prati tenis zna moju evoluciju kao osobe i kao igrača. Nikada nisam imao problem da kažem ono što mi je na umu i to se nije svidelo i ne sviđa se verovatno nekim ljudima. Pričam stvari koje možda ne odgovaraju nekom establišmentu, monopolu – u vezi s politikom u tenisu npr. U suštini, zameram se ljudima i onda se takve stvari dešavaju. Ja sam svestan svega toga, ali ne dozvoljavam da mi slome duh. Niko iz medija ne može u tom kontekstu da mi slomi duh jer moja veza sa mojim duhom i mojom svesnošću dublja je od bilo kakve vesti koja se piše i od bilo kakve javne kritike. Znam ko sam, gde sam, šta sam, kuda idem i gde sam bio, sve to sa ponosom ističem. Umem da se zahvalim, umem da se izvinim kada pogrešim, ali da, moje greške se možda manje praštaju u javnosti u odnosu na neke druge tenisere i sportiste.

On dodaje da ga takve stvari pogađaju, ali da je put koji je izabrao.

– Ne želim sada da sedim ovde i da kukam kako možda imam nekorektan tretman od strane javnosti, apsolutno ne. Onaj ko želi da ne podrži i razume, on će to i uraditi. Onaj ko želi da me kritikuje i ima neku agendu u tom kontekstu, nastaviće to da radi. Mislim da ste dovoljno u teniskom svetu da znate koji su to novinari koji imaju tu agendu već godinama, ali to je OK, nemam problem da s bilo kime razgovaram i da bilo kome odgovorim na pitanje. Naravno da boli kada dođe kritika bez argumentovane pozadine i kada si drugačije tretiran, ali to je put koji sam ja odabrao. Kao što sam rekao, zameram se verovatno društvu koje želi da zadrži status kvo i da oni mogu da uživaju korist od toga na razne načine, a ja ne želim to da dozvolim. To je to, jedan začarani krug.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Australian Open, Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.