25/05/21 - 19:21h

“Možda to neko gleda drugačije, ali tenis u Srbiji umire”

 

Novak Đoković rekao je da se dobro oseća nakon pobede u drugom kolu ATP turnira u Beogradu.


Getty Images AsiaPac

Novak je za plasman u četvrtfinale savladao Matsa Morajna.

– Prvi put smo igrali. Nismo imao prilike da ga vidim kako igra ranije. Iznenadio me je količinom snage u udarcima, pre svega servisu i bekehendu. Išao je na udarce. Set i po sam imao kontrolu, potom je bilo nekoliko dobrih gemova sa njegove strane i loših za mene. Dobio sam set u taj-brejku, odigrao ga sasvim solidno, ali nije mi dao mnogo ritma. Teško je biti jasan šta želiš da uradiš u svakom momentu na terenu. Nekoliko važnih lopti je išlo na njegovu stranu, dobro je servirao, stavljao me je pod pritisak i kad sam servirao. Bilo je ovo malo nervozno za početak turnira, ali mi je drago da sam dobio meč u dva seta. Pozitivan sam, fizički se osećam dobro, igram kod kuće, pred svojom publikom, to je fantastično. Želim da osetim i dalje tu energiju. – rekao je on.

Naredni meč igra sa Argentincem Federikom Korijom.

Novak je na početku karijere imao prilike da igra sa njegovim starijim bratom, Giljermom koji je 2004. godine stigao od finala Rolan Garosa.

– Sećam se Giljerma, igrao je polufinale, finale, bio jedan od najboljih igrača u to vreme. Interesantno je, Federiko me zaista podseća na starijeg brata. Veliki je borac kao i on, ne odustaje, lepo je to videti. Ima taj ratnički duh u sebi i traži da ga igrač na terenu pobedi. Voli da igra na šljaci, mlad je, ali i tu je u toj grupi sa najboljim Argentincima. Danas je bio impresivan u meču protiv Kuevasa. Velika pobeda za njega, a u narednom meču zaista nema šta da izgubi, biće motivisan da igra najbolji tenis. Dobiće sigurno i savete od brata, ali se radujem tome, nadam se da dolazi još jedan dobar meč.

Novinari su pitali Novaka i o njegovoj budućoj teniskoj akademiji.

– Veoma je inspirativno kreirati svetsku akademiju ovde u Beogradu. Pričao sam o tome, mi imamo mnogo talenata, ne samo u tenisu. Poslednjih decenija posebno. Sve dok Janko Tipsarević nije krenuo, nije je uopšte bilo u ovom delu sveta. Srećan sam da će ih ubuduće biti više u regionu, jer su to uslovi za budući uspeh i opstanak ovog sporta, to je važno. Tenis u Srbiji umire, mada možda neko to gleda drugačije. Istina je da smo do pre 10 do 15 godina imali 8.500 mladih igrača, sada je gotovo upola manje. Jedan od razloga je taj što klupski tenis nije gde je nekad bio. Nemamo kvalitetna klupska takmičenja, a to je osnova tenisera. Hoćemo da stvorimo prave uslove, da mlad igrač može da se takmiči, da stvara rivalstva, prijateljstva, a klubovi su tako nešto uvek nudili. Viktor Troicki je neko sa kim sam odrastao, putovali smo, sada primetim da mnogo talenata odavde rade sa individualnim trenerima od početka. Naravno, potreban vam je individualni program i kvalitet, ali i okruženje gde imate ljude poput vas, koji igraju isti nivo ili malo bolje. To vas motiviše, imam osećaj da vas to razvija mentalano i emitivno kao igrača.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   ATP u Beogradu, Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.