03/10/21 - 17:50h

“Moji voljeni su patili zbog mene, bilo me je sramota”

 

Nekadašnji australijski teniser Mark Filipusis otkrio je da je zbog povreda imao velike finansijske probleme.


Foto: James Elsby/Getty Images AsiaPac

Filipusis je 2009. godine, nakon šeste operacije kolena, bio u velikim novčanim problemima.

– Porodica je moj svet, ona je moj prioritet i moje sve. Sanjao sam da postanem profesionalni teniser, a moja porodica je stavila sve na kocku. Moj otac je imao dobar posao u banci, ali dao je otkaz jer je rekao da želi da mi pomogne da ispunim snove – on je odustao od svojih, a ja sam radio naporno i imao sreće da ispunim svoj san. Dobra vest je bila ta da sam mogao da se staram o porodici i da oni nisu morali opet da rade, ni otac ni majka. Ipak, zbog povreda sam morao da prekinem i tada sam upao u tešku situaciju. – rekao je on i nastavio:

– Kada si sportista, poslednja stvar o kojoj misliš… Uvek kažu: ’Štedi za crne dane’. A ja sam osećao da pokazujem slabost ako osećaš ćeš se možda povrediti… Ne možeš da razmišljaš na taj način. Nisam mogao mnogo toga da priuštim, morao sam da pitam prijatelje kako bih mogao da idem u kupovinu po hranu. Recimo, sedam dana u nizu bismo jeli testeninu od kupusa. Na kraju mi je to postalo jedno od najdražih jela, a moja mama je to zvala ’hranom za siromašne’ jer je tako jednostavna – kupus sa nekim začinima i pastom. Bilo me je mnogo sramota, oni su se odrekli svojih snova, a moja odgovornost je bila da brinem o njima. Upao sam u depresiju – nema većeg bola u srcu nego gledati voljene kako pate zbog mojih postupaka.

Australijanac je tokom karijeri osvojio 11 titula. Najbolji rang mu je osmo mesto ATP liste. Igrao je dva grend slem finala, u Njujorku 1998. godine i na Vimbldonu 2003).

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.