26/06/21 - 10:15h

“Mnogo puta sam osećao zamor, ali gledajući širu sliku ne žalim ni zbog čega”

 

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je na konferenciji za medije u organizaciji PTPA govorio o ovom udruženju.


Tenis Uzivo live prenos Novak Djokovic

Getty Images Asia

On i Vasek Pospišil udruženje su osnovali pre nešto manje od godinu dana.

– Ova inicijativa je sazrevala nekoliko godina. Organizacija predstavlja tenisere i teniserke. U kratkom vremenu izgrađeno je nešto na šta smo jako ponosni. Cilj je da se obezbede najbolji i najravnopravniji mogući uslovi za sve, zdravstvena zaštita, transparentnost. Pokušavali smo na konvencionalan način, u okviru ATP, pokušavamo i sada. I ništa nije garantovano, ali mi želimo da zastupamo interese što većeg broja igrača. I želimo da im predstavimo glavne vrednosti PTPA i da znaju zbog čega je ona osnovana. Treba nam vaša podrška. Na ovaj potez inspirisao me razgovor sa nekim bivšim igračima, prvenstveno Nikole Pilića, koji je bio jedan od osnivača ATP i govorio je da je i tada bila jaka potreba za nekom ovakvom organizacijom koja bi se bavima interesima igrača, obezbeđivanjem zdravstvene zaštite i transparentnosti. – rekao je Đoković.

Novak je upitan šta drugi teniseri i teniserke misle o ovom udruženju.

– Pričao sam sa najboljim teniserkama, između ostalih Serenom. Idemo na mnogo frontova, jer nije lako sve organizovati i okupiti, s obzirom da postoje dve organizacije. Ovo je putovanje. Učimo od mnogih bivših igrača, ranijih generacija, onih koji su se već bavili ovim temama. Treba naglasiti Vasek i ja nismo pioniri ovoga. Prvi cilj ove organizacije je da obezbedi informacije, da edukuje igrače i ako uspemo da dopremo do što većeg broja igrača i prenesemo im informacije, već smo uradili veliki posao. Sindikati igrača u drugim sportovima, posebno američkim, veoma su dobar primer. – rekao je on.

Na pitanje zašto je formirana posebna organizacija za igrače, odvojena od ATP, Novak je odgovorio:

– Razlika je u tome što je 1972. ATP formirana kao sindikat, dok je PTPA osnovana kao asocijacija igrača, ali neprofitna organizacija. Na papiru jeste 50:50% partnerstvo od 1990. ali danas je sve mnogo drugačije. Mnogo toga ATP je prebacio na druge ogranke, poput ATP media, koji prodaju TV prava i druge sadržaje. Tako da se na kraju ispostavlja da sama ATP u raspodeli prihoda učestvuje sa 10%, igrači učestvuju sa svega pet odsto prihoda. Nema dovoljne transparentnosti, nema dovoljno informacija i tada dolazimo do zaključka da igrači nisu predstavljeni na pravi način. Mi želimo da budemo pre svega prepoznati i poštovani. Ne mislim tu na mene i Vašeka, već na generalno igrače, stotine, hiljade, igrača. Mi želimo da sarađujemo i to sa svima. Ali moramo to da vidimo i po delima sa druge strane.

Kako uspeva da uskladi obaveze oko udruženja, a da se ujedno bori za velike uspehe u svojoj karijeri?

– Mnogo puta sam osećao zamor, pad energije. Ali gledajući širu sliku ne žalim ni zbog čega, jer znam da ovo radim iz srca i da je to ispravno. Vasek i ja ne moramo da budemo zabrinuti za životnu egzistenciju i mi smo time blagosloveni. Ali osećamo obavezu prema drugim igračima, niže rangiranim, koji nisu u takvoj situaciji. Tenis je veoma popularan, četvrti na svetu, i pomalo sam frustriran. Sistem je monopol da ne dozvoljava igračima da istovremeno udaraju lopticu i budu potpuno odgovorni i aktivni u ovoj oblasti. Svestan sam da moj glas, s obzirom na poziciju, može jače da se čuje i želim to da iskoristim najviše što je moguće. Ova organizacija postaje stvar moranja da bi se obuhvatio interes svih igrača. Ovo je veliki izazov, jer je nešto novo za nas. Vasek i ja želimo nešto da započnemo, izgradimo platformu za buduće generacije.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.