24/07/20 - 12:43h

Krunić: Želela sam da se oslobodim svih sr*nja

 

Srpska teniserka Aleksandra Krunić je za “Behind the racquet” govorila o svojoj karijeri, kao i o svom ličnom razvoju.


Matthew Stockman/Getty Images North America

Ona je otkrila kada je izgubila cilj u tenisu i kako se zbog toga osećala.

– Kao dete navikla sam da pobeđujem mnogo više nego da gubim. Svi oko mene smatrali su pobedu ’normalnom’, nešto što čak i ne bi proslavljali. To se menja kada krenete da prolazite kroz ’starosne’ kategorije i treba vam vremena da se naviknete na taj nivo tenisa. Mnogo sam se borila i trebalo mi je malo vremena da se probijem u prvih 100. Moja karijera je imala uspone i padove, ali na sreću, poslednjih nekoliko godina sam neprekidno između 50. i 100. mesta. Nakon što sam stigla do WTA nivoa, nekako sam izgubila cilj. Kada su se uključili novac, agenti i sve ostalo, izgubila sam fokus.

Celu 2019. godinu sam sebi postavljala pitanje ‘Da li želim ja ovo? Da li je to moj san ili svih oko mene? Da li mi je u redu Top 50 ili osećam potrebu da učinim nešto više za svoje trenere, porodicu, koji misle da to nije dovoljno? Koji su moji snovi, želje, potrebe i ciljevi? Kako želim da igram tenis i kako da uživam u sebi’?

Kako dalje piše, Aleksandra smatra da bi igrači trebalo da imaju više razumevanja jedni za druge.

– Razumem da smo svi protivnici na terenu, ali van njega ima toliko prostora da jedni drugima pomažemo, budemo empatični, međutim, to se ne događa. Većina nas ima timove oko sebe, ali to su ljudi koje plaćamo i koji na kraju dana imaju svoj interes za to. Mi kao igrači imamo slične probleme i borbe i da smo svi malo opušteniji, da malo manje ozbiljno shvatamo tenis, bilo bi dobro za sve.

Na kraju ona kaže da joj je najbitnije da pronađe sebe i da niko ne utiče na nju.

– Želela sam da se oslobodim svih sr*nja koja su bila uključena u moju karijeru i naučila sam da priznajem sve pozitivne stvari o sebi, koje me niko nije naučio. Učim da pronađem mesto u tenisu sa svojim ambicijama i očekivanjima, a da na to niko ne utiče. Zbog toga sam osetila potrebu da se vratim nazad i počnem da otklanjam ’smeće’. Ovo je moj krajnji cilj: Sudim po tome ko sam kao osoba, a ne po pobedama u mečevima. Da pronađem ko sam zapravo na ovom putu i da mi bude ’okej’ sa bilo kojim odgovorom do koga dođem.

View this post on Instagram

“Once money, agents and everything else got involved I lost focus. All of 2019 I was asking myself questions, ‘Do I want this? Is it my dream or everyone else’s around me? I am a very intuitive person and I feel like everyone’s opinion got in the way of my own intuition and confidence. At some point I guess I started to believe that everyone else knew better than I did and the idea that without a coach you are screwed; you have no chance. I found out that this is all an illusion. We all need some sort of structure, some more or less freedom than others.⁣ ⁣ Within all of this it is very important to not lose yourself and to be true to your essence. We all have very different and interesting personalities but it is becoming tougher and tougher to express them on tour. You get this feeling that nobody cares who you really are, only what you can do for them. It has been an ongoing struggle for me to get used to this environment while doing my best to stay true to my beliefs and values. We as players all have similar problems and struggles and if we were all a bit more relaxed, helpful and took tennis a bit ‘less serious’, it would benefit everyone. ⁣ ⁣ Being on tour for over 10 months a year is really difficult especially when you are supposed to think everyone around you is an enemy. For most people, not all, we are somewhat of a project for others and it’s tough to separate your true identity from that. These were all the reasons I decided to take a break from tennis from March on, eventually we were all forced to stop, and basically spend time alone with myself, away from other opinions. I wanted to get rid of all the crap that was implemented in my career and learn to acknowledge positive things about myself, which no one taught me. I am learning to find my own place in tennis with my own ambitions and expectations, without being influenced by anyone. That’s my ultimate goal: To judge myself by who I am as a person, not by the matches I win. To find who I really am in this journey and to be okay with whatever answer I find.”⁣ ⁣@alexkrunic #BTR Go to behindtheracquet.com for extended stories, podcasts & merch.

A post shared by Behind The Racquet (@behindtheracquet) on

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Aleksandra Krunić, Aleksandra Krunić, Teniserke, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.