13/11/20 - 18:40h

“Kritikovali su me mnogo, ali radim ono što mi srce kaže da radim”

 

Novak Đoković je pred početak Mastersa u Londonu dao intervju za britanski “Evening standard”.


Novak Djokovic (Photo by Saeed KHAN / AFP)

On će se boriti sa svoj šesti trofej na ovom takmičenju.

– Kad podvučem crtu ispod sezone koju završavam kao broj jedan i u kojoj sam osvojio četiri titule, bio nepobeđen neko vreme, šta god da uradim ovde, biće odlično. Ipak želim više od toga. To što sam imao mnogo uspeha u prošlosti je veliki motiv, ali može biti i teret, jer ne očekujete manje od sebe. – rekao je on.

Novak je govorio i o svom odrastanju tokom rata i kako je to uticalo na njega:

– Na neki način sam odrastao u nevoljama, kad bolje razmislim. Odrastajući u zemlji koja je bila u ratu tokom devedesetih, pod sankcijama, embargom, mislim da mi se mnogo toga dešavalo tokom detinjstva. Tako da sam nekako i navikao na to. Kad sam počeo da putujem i doživljavam različite nevolje, nije mi bilo teško da se nosim sa tim, bilo je to nekako urezano u meni. To ne znači da morate da prođete kroz rat da biste stekli neku vrstu otpornosti, ne želim to nikom. To mi daje energiju da dokažem da mogu da uspem bez obzira na prepreke koje su ispred mene.

Tenis mu više nije jedini fokus u život:

– Da se fokusiram na tenis i ništa drugo, mislim da to više nije moguće. Nisam više u toj fazi života. Imam stvari koje mi se događaju u životu koje ne mogu da zanemarujem i da mislim samo o pobedama, osvajanju trofeja i rušenju rekorda, bez da mislim da decu, porodicu i druge stvari. Pokušavam da balansiram u svemu tome. Razumem da svako ima svoje mišljenje. Poštujem kad neko ima drugačije mišljenje i izražava ga javno, bilo da je reč o asocijaciji igrača, o PTPA. Kritikovali su me mnogo, ali radim ono što mi srce kaže da radim. Pokušavam da stalno podsećam sebe da sve što radim treba da ima pozitivan uticaj na tenis, sport i život uopšte. Naravno, svi pravimo greške, i ja sam ih pravio kao i svako drugi, ali nemam problem sa tim da budem iskren i otvoren.

Kako kaže, od naredne sezone moraće više da vodi računa o tome kako bira turnire na kojima će igrati.

– Ne mislim da su mi godine neki problem, da su mi ostale još godina, dve ili tri za osvajanje grend slemova. Naravno, moram da budem od naredne sezone pametniji u tom strateškom smislu, oko kreiranja kalendara, sa turnirima koji su prioritet i na kojima želim da budem u top formi. Sve dok je želja tu, zdrav sam i imam podršku porodice, nastaviću da igram. Ne vidim to kao neku vrstu obaveze, ne radi se ni o finansijama ili bilo čemu sličnom, stvar je u tome da i dalje uživam u igri i želim da se takmičim na najvišem nivou. Sve dok se osećam tako, biću tu još dugo. Ne želim da sebi dam rok upotrebe.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.