15/07/23 - 14:45h

Kolumna MM: Prestolonaslednik na dvoru Kralja

 

Nema svako grend slem finale ovako epsku konotaciju…


Piše: Marko Marjanović

Najvažniji sportski događaj 16. jula 2023. godine zaslužiće poseban tom u dve autobiografije velikana ove igre. U prvoj, skorijoj, taj tom čitaćemo negde pri samom kraju grdosije koju neće moći svako u rukama da ponese. U drugoj, nalaziće se na samom početku, kao kamen temeljac na kojem se izgradio novi šampon, neovisno o ishodu.

Snimaće se i dokumentarci, nema sumnje. Snažni, viteški a opet sladunjavi, motivi se jasno i glasno nameću iz daleka. Prvo grend slem finale najvećeg svih vremena i njegovog naslednika, i to baš na najglamuroznijoj sceni.

Slika je napokon toliko jasna da etikete više ne mogu biti paušalne ni proizvoljne. Nikada jače argumente nismo imali u famoznoj “GOAT” debati, kao što nikada očiglednije nije bilo ko je predvodnik nove generacije, naslednik trona. Ipak, jedno je pitanje širom otvoreno – ne znamo kada će se Kralj odlučiti da preda krunu. Znamo samo da mu je moć još uvek toliko apsolutna, da odgovor može dati isključivo njegova volja.

A njoj na Vimbldonu niko nije uspeo da se odupre od 2018. godine. Na završnom bojnom polju, od 2013. Hvala bogu i modernoj tehnologiji pa će faktografija iz brojnih hronika njegove vladavine i za stotinu godina biti potkrepljena video dokazima sa ko zna kojih sve platofrmi. Verovatno će biti dovoljno izvaditi dugme iz džepa i izgovoriti njegovo ime, pa da se pred očima Nevernog Tome u 48 D formatu pojavi omaž čuvenom sportisti iz zemlje koju je teniskim reketom sačuvao od zaborava.

Maksima da istoriju pišu pobednici preživeće i taj vek pred nama, ali u ovoj novijoj neće biti mesta za ironiju, sarkazam, bilo kakvu dvosmislenost. Da je neko radio ovo što on radi u 17. veku, niko od nas ne bi verovao. A do rađanja znatiželje još nerođenog Nevernog Tome, Novak Đoković će postati prvi sportista koji je kanonizovan.

Zimbio

Potpuno nestvaran skup nizova dostignuća će jednom morati da bude prekinut, jedan po jedan. I dok se sportski auditorijum širom sveta pita da li će, a dobrim delom i nada da će, to u nedelju učiniti prestolonaslednik Karlitos, Kralj završava finalne, one najfinije taktičke pripreme sa svojim ministarskim savetom.

Mudrost je ono što razdvaja dugoročne vladare od kratkoročnih. “Novak Silni” je strateg bez premca u istoriji sporta – toliko moćan da je obezvredio statistiku kao nauku, odnosno pomagalo da razumemo zašto je neko pobedio a neko izgubio, dobijajući mečeve u kojima je po većini brojki bio slabiji. Do savršenstva je doveo detekciju slabe tačke svakog protivnika, tačke koja nama na prvi, drugi ni treći pogled nije vidljiva. Često nije vidljiva ni samom rivalu, dok ne stane pred Kralja na ispit. Može se ovo tumačiti i kao mentalna tortura, koja ne može proći bez ozbiljnih posledica. Sama ideja da neko poznaje tvoju glavu bolje od tebe samog, ranjava samopouzdanje do mere da sledeći put gubiš već u svlačionici.

Vreme je da vidimo da li se od toga oporavio Karlos Alkaraz. Od čega je satkan. Na samo njemu svojstven način, Novak ga je naterao da se sam pobedi u polufinalu Rolan Garosa. Locirao mu je tačku u glavi, a ne u nogama, iako su ga one izdale.

Ali ovo će biti drugačija bitka. Novi teren, novi uslovi. Sve i da je Španac naučio iz nedavnog iskustva, gađaće ga Nole u neku drugu liniju. Koju, i zašto, samo on zna. I ministarski savet.

PRVI SET JE KLJUČ?

U svom ludilu brojki koje mahnito proleću oko Novakove glave u prethodne dve nedelje, nekako je ispod radara prošao još jedan teško ponovljiv rekord. Đoković je dobio svaki od prethodna 104 grend slem meča u kojima je osvojio prvi set. Slovima: sto četiri. Da li nam to govori da je ključ u prvom setu?

Čak i kada ga je gubio, Srbin je uspevao da dobije skoro svaki drugi meč. Uostalom, poslednja dva finala Vimbldona dobio je upravo na taj način – i protiv Beretinija i Kirjosa je izgubio prvi set, pa slavio sa 3:1.

Najmlađi broj 1 svih vremena i najbolji teniser svih vremena do sada su se suočili samo dva puta, prošle godine u Madridu i nedavno u polufinalu Rolan Garosa. Prvi dobio Španac, drugi Srbin. Iz rubrike “naj naj”, izdvojićemo još da će se sudariti najbolji riterner svih vremena i statistički najbolji riterner ove sezone. Zaključak? Ishod će više nego inače zavisiti od kvaliteta drugog servisa Novaka Đokovića.

Trava je brza. Ove godine ume da prevari više nego ikada pre. Alkaraz je brži, 16 godina mlađi. I tu se otprilike završava spisak njegovih prednosti. Đoković je, ipak, kroz karijeru uspeo sebi da izgradi mnogo više izvora energije. Ako treba, biće to i protivniku naklonjena aristokratija sa tribina, koja nikako da nauči iz svojih grešaka.

Gladni prestolonaslednik izazvao je gladnog Kralja. Ante portas. Na gozbu smo pozvani svi, u nedelju od 15.00, na najsvečanijem teniskom dvoru. Karlitos silno želi da postane Karlos (a kako bi se drugačije zvao španski Kralj). Koliko god da je dobar, dobiti ga u “best of five”, u finalu Vimbldona, u ovako ranoj fazi karijere? Nije još vreme…

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Grend Slem, Kolumna, Novak Djoković, Teniseri, Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.