14/07/23 - 16:25h

STAMEN KAMEN: Bolji od Sinera, jači od nepravde – Novak Đoković u finalu Vimbldona!

 

Deveti put u karijeri, Novak Đoković igraće u finalu Vimbldona. Poslednji rival u pohodu na osmi trofej najprestižnijeg turnira, biće mu pobednik meča Alkaraz-Medvedev.


N. Đoković667
J. Siner346

zimbio.com

Prošle godine je protiv Janika Sinera morao da prekrene 0:2 kako bi ostao na turniru, ali ove, nije dao nikakvu šansu Italijanu. U tri seta, Novak Đoković je preskočio polufinalnu prepreku i došao na korak od još jedne stranice u debeloj knjizi istorijskih dostignuća – 6:3, 6:4, 7:6 (4).

Suočavao se Novak sa brejk loptama već u svom prvom servis gemu, ali ih je spasao, i odmah potom iskoristio svoju priliku da oduzme protivnički servis. Poveo je sa 3:0, pa sa 4:1, spasavši još jednu brejk loptu, što je bilo dovoljno da potom laganu privede kraju prvi set. Igrao je Siner dobro i bio konkurentan, ali smo zapravo gledali toliko puta ponovljen scenario – Srbin je pronalazio način da dobije sve prelomne poene i napravi razliku.

A razliku u drugom setu je ponovo napravio rani brejk. Nije Đokovića previše omela ni skandalozna odluka sudije Ričarda Heja, koji mu je nepravedno oduzeo poen zbog glasnog krika posle jedne bekend paralele, a potom, u istom gemu, opomenuo zbog nešto duže pauze između dva servisa.

Pretio je Siner, ali je branilac titule sačuvao servis do kraja ovog dela igra, propustivši pritom još dve brejk lopte pri vođstvu 4:2.

Uveo je Đoković mladog rivala u svoje tenisko polje – vrhunskom defanzivom ga je terao na potez više, nesigurnost u izboru udaraca i blagi gubitak samopouzdanja. U “mentalnom nadmudrivanju”, Janik nije imao pravu šansu.

Prvi set trajao je 41, drugi 57 minuta.

Malo je nedostajalo da isti scenario vidimo i u trećem. Pri rezultatu 0:40, hrabri Siner uspeo je da se izvuče iz potencijalnog nok-auta i sačuva svoj servis. Zaključno sa rezultatom 3:3, obojica su vršili pritisak, ali nije bilo brejk lopti.

Sve do 10. gema, kada je Siner zaradio veliku priliku da se vrati u meč. Sa par sebi nesvojstvenih grešaka, Srbin je “pogurao” protivnika do 15:40. Tada je i publika pomogla Italijanu- uspela je isprovocira Đokovića između dva servisa u trenutku kada je pred sobom imao dve brejk lopte. Novak je najpre ironično aplaudirao nepristojnim navijačima, a potom iznudio dve greške Sinera, spasao set lopte i osvojio gem.

Naravno, nije izostala ni gestikulacija na kraju gema.

Nije bilo većih uzbuđenja do taj-brejka, a tamo… zna se.

Već na startu je Siner napravio mini-brej, ali ga je poklonio nazad Đokoviću duplom servis greškom. Dobio je Srbin dva nimalo laka poena na svoj servis, a onda sjajno riternirao pod Novak za 5:4 pred svoja dva servisa. Oba je pretvorio u poene, i posle dva sata i 47 minuta igre, čekirao plasman u deveto vimbldonsko finale.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Grend Slem, Novak Đoković, Teniseri, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.