20/01/20 - 10:12h

Novak? Ne, on ne planira da ode. Planira da bude PRVI!

 

Kome ide Melburn, a kome besane noći ?


Australian Open

Let avionom do Melburna iz prestonice naše zemlje traje skoro 25h, nekada više, a nekada i manje. Iz SAD-a, međutim, nije ništa kraći, a ostale evropske zemlje, osim direktnog leta i nemaju nešto bolju poziciju. Kako god bilo, to je samo delić puta koji će svako od njih morati da pređe. Svako od njih? Ipak ne, registrovanih je više od 1000, a samo 128 igrača će imati šansu za taj put.

Što se navijača tiče, sa vremenskom razlikom od 10 sati neki će se buditi noću, a neki silno isčekivati jutro izbegavajući jutarnji mraz uz toplu šolju čaja, pitajući se samo jedno. Kako je odigrao Novak? Dok se mi budemo grejali, tamo će lava da ključa. Dve nedelje najznačajnijeg turnira će trajati kao godine i dan pauze dok naši omiljeni ne zaigraju će trajati večnost.

Australian Open 2020

Melburn park. 2008. godina. Na vrelom Australijskom betonu, uz legendarnog posmatrača čije ime nosi glavni stadion, Novak Đoković je trijumfovao. Da, to je bio prvi! Prvi u nizu od 7, koliko ih danas ima. A sad smo opet tu. Tri najveća igrača u istoriji ove igre su i dalje tu. U poslednjih 16 godina trofej su odneli čak 14 puta.
O koliko su samo karijera “uništili”.

Međutim, šta će biti ove godine? Kome ide Melburn?

U zemlju kengura se stiže “skokom” aviona a koliko skokova će trebati za titulu jednu? Ko brzo poleti verovatno će još brže da padne i pre nego trepne završiće u torbi jednog kengura torbara skakajući pravac kući. Australijanci puštaju Kirijosa sa uslovne, Grčka kliče za Cicipasa, Rusi šalju Medvedeva u boj. Italija se ponosi Beretinijem, iz Nemačke preti Aleksandar Zverev, a Austriju predstavlja Dominik Tim. Švajcarci ne kasne za svetom i imaju najtačniji sat, okićen sa 6 titula prestižnog Melburna, dolazi nam Rodžer Federer. I možda najopasniji lik iz ove grupe superheroja, nije kralj životinja, ali je svakako kralj jedne zemlje, kralj Španije, kralj šljake, prvi je na svetu, bik sa Majorke, Rafael Nadal.

    DA LI STE ZNALI?

  • Najviše pobeda na Australijan Openu ima Rodžer Federer. Pobedio je čak 97 puta.

O koliko samo imena nabrojah! Ipak, tamo je 128 takvih, ali jedan pogrešan potez, jedna dupla servis greška, izgubljen najvažniji poen i spali smo na njih. Međutim, svako ima slabu tačku. Nekome je to ahilova peta, nekome teniski lakat, a većini ? O da, jedan jedini, Đoković Novak! Dok drugi imaju košmar i strepe od žreba da se ne sastanu sa njim, na centralnom terenu Rod Lejver arene se još uvek nije pojavio bolji. Pred skoro 15 hiljada navijača neporaženi majstor finalnih mečeva u Australiji je neprikosnoven i svi oni dobro znaju, on je tu.
Tu je i ne planira da ode, planira da bude prvi!

Australian Open

Da li ćemo gledati prošlogodišnje finale, da li će Novak bika sa Majorke poslati u još jedan obilazak zoološkog vrta, da li će Rodžer zakasniti na čas tenisa ili će se možda pojaviti neko novi, sve su to pitanja na koja nestrpljivo čekamo odgovor. Vrh najboljih 10 je doživeo toliko promena i mladi igrači sve više preuzimaju scenu, odbijaju da padnu i prkose u borbi sa starijima, doza poštovanja je sve manja a temperatura pritiska raste iz dana u dan.

    DA LI STE ZNALI?

  • Najviše uzastupno osvojenih titula na Australijan Openu ima Novak Đoković. Osvojio je 3 titule u nizu.

Možda se šlag i jagode u Australiji ne prodaju ali ne prodaju se i prazne priče. Ne prodaje se gluma i kažnjavaju se slabi. To nije mesto za obične ljude, to nije rat koji traje jedan dan. On ostavlja posledice, ožiljke i neprespavane noći.

A šta kad neko pobedi?

Ništa. Doživeo je večnu slavu. Postao je besmrtan.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Australian Open, Danil Medvedev, Dominik Tim, Grend Slem, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Vesti


Komentari: 2

 
Milenko January 20, 2020 Odgovori

Sjajno pišeš

 
Тенисер January 20, 2020 Odgovori

Да, поетично писање!

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.