25/09/23 - 13:02h

Federer zove u spas: Voleo bih Novaka i Alkarasa sledeće godine! (Video)

 

Lejver Kup u Vankuveru sigurno nije prošao kako se nadao Rožder Federer, suorganizator takmičenja.


Source: Lintao Zhang/Getty Images AsiaPac

Tim Sveta je vrlo ubedljivo savladao Tim Evrope (13:2) u sinoć okončanoj šestoj ediciji Lejver Kupa. Međutim, teško da je rezultat ono što najviše brine Rodžera Federera, ako uzmemo u obzir da su ove godine izostala tri najbolja igrača, Đoković, Alkaras i Medvedev.

Sumirajući utiske u Vankuveru, Švajcarac je javno pozvao Novaka i Karlitosa da sledeće godine dođu u Berlin.

-Evropa je u Kanadu došla u veoma oslabljenom sastavu i nadam se da se to više neće dogoditi. Voleo bih ponovo da vidim Novaka u timu, voleo bih da vidim Alkarasa. Voleo bih obojicu zajedno u Timu Evrope. Učešće Saše Zvereva će biti veoma bitno, prvo jer je Nemac i privućiće mnogo publike u Berlinu, a drugo jer nas podržava.

– Povlačenje Runea i Cicipasa je mnogo naškodilo ekipi. Oni će biti među kandidatima za narednu godinu, Evropa ima mnogo kvalitetnih tenisera za izbor. I Medvedev bi mogao mnogo da doprinese. Rubljov je predvodio ekipu u Vankuveru, mnogo se borio, ali je za njega ovo bio veoma težak vikend. Naravno, moguće je da u narednih godinu dana još neko iskoči u prvi plan.

– Moje srce je i dalje uz Tim Evrope i uveren sam da će ekipa biti mnogo kvalitetnija u Berlinu za godinu dana. Vratićemo energiju i nadam se novoj pobedi – podsetio je Rodžer da su Evropljani slavili u prva četiri meča a sada imaju drugi poraz zaredom.

Igrači odustaju od Lejver kupa jer su umorni od dugih sezona, i žele period posle US Opena da iskoriste za odmor pred kraj godine i put u Kinu, ali i zbog povreda koje žele da zaleče pred nastavak sezone.

Turnir nosi ime legendarnog australijskog tenisera Roda Lejvera koji se smatra jednim od najboljih igrača u istoriji sporta. Menadžmentska kompanija Rodžera Federera, Team8, brazilski biznismen i bivši Dejvis Kup reprezentativac Horhe Paulo Leman i Teniski Savez Australije su zajedno osnovali Lejver kup.

Sastaje se šest najboljih evropskih igrača sa šest rivala iz ostatka sveta. Ukupno se igra 12 mečeva tokom tri dana (devet pojedinačnih i tri meča u parovima). Svaka pobeda vredi 1 bod prvog dana, 2 boda drugog dana i 3 boda trećeg. Svaki član tima mora da učestvuje u jednom, a najviše može u dva sing duela, dok četiri od šest igrača svakog tima mora da igra u dublu. Sve partije se igraju u tri dobijena seta, dok se poslednji set odlučuje u super taj-brejku (do 10 poena).

Prvi Lejver Kup organizovan je 2017. Igrači dobijaju zaradu za učešće na osnovu pozicije na svetskoj rang listi, a pored toga svaki član pobedničkog tima se nagrađuje sa dodatnih 250,000 dolara.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Lejver kup, Rodžer Federer, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.