24/09/23 - 19:08h

Lejver Kup: Tim Sveta ubedljiv protiv Evropljana

 

Nakon drugog dana – 10:2!


Nema onih najboljih među najboljima ove godine na Lejver Kupu, u tom smislu takmičenje nikada nije bilo siromašnije, ali je definitivno i dalje zanimljivo. Doduše, više dešavanjima, gafovima i zabavom van terena nego samim rezultatom, pošto je Tim Sveta, koji selektuje i predvodi Džon Mekinro, bio ubedljiv i drugog dana nadmetanja protiv Tima Evrope, koji sa klupe predvodi Bjern Borg.

Posle prvog dana 4:0, a nakon drugog, 10:2. Podsetimo da se prvog dana pobede vrednuju jednim bodom, drugog dva boda a trećeg tri boda. Podsetimo, ukupni pobednik je tim koji prvi stigne do 13 bodova.

Jedinu pobedu Evropi doneo je Kasper Rud protiv Tomija Pola, 7:6, 6:2. Tijafo je potom sa 7:5, 6:3 pobedio Hurkača, da bi u dublu Alijasim i Šelton bili bolji od Kurkača i Monfisa 7:6, 6:4.

Naravno, turnir koji se ove godine igra u Vankuveru pretežno je zabavnog karaktera, ali je očigledno da su ga jedni shvatili ozbiljnije od drugih. Timu Sveta fali jedna pobeda za ukupan trijumf.

Poslednjeg dana takmičenja na programu su četiri meča, a Evropljanima su neophodne sve četiri pobede.

Hurkač/Rubljev – Šelton/Tijafo
Rud-Fric
Rubljov-Tijafo
Hurkač-Alijasim

Turnir nosi ime legendarnog australijskog tenisera Roda Lejvera koji se smatra jednim od najboljih igrača u istoriji sporta. Menadžmentska kompanija Rodžera Federera, Team8, brazilski biznismen i bivši Dejvis Kup reprezentativac Horhe Paulo Leman i Teniski Savez Australije su zajedno osnovali Lejver kup.

Sastaje se šest najboljih evropskih igrača sa šest rivala iz ostatka sveta. Ukupno se igra 12 mečeva tokom tri dana (devet pojedinačnih i tri meča u parovima). Svaka pobeda vredi 1 bod prvog dana, 2 boda drugog dana i 3 boda trećeg. Svaki član tima mora da učestvuje u jednom, a najviše može u dva sing duela, dok četiri od šest igrača svakog tima mora da igra u dublu. Sve partije se igraju u tri dobijena seta, dok se poslednji set odlučuje u super taj-brejku (do 10 poena).

Prvi Lejver Kup organizovan je 2017. Igrači dobijaju zaradu za učešće na osnovu pozicije na svetskoj rang listi, a pored toga svaki član pobedničkog tima se nagrađuje sa dodatnih 250,000 dolara.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Lejver kup, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.