16/01/20 - 17:44h

Federer: Očigledno je da će Novak i Rafa osvojiti više grend slemova od mene

 

Švajcarki teniser Rodžer Federer veruje da će Rafael Nadal i Novak Đoković prestiči njegov rekord po broju grend slem titula.


Source: Lintao Zhang/Getty Images AsiaPac

Treći igrač planete ima 20 trofeja sa najviših takmičenja. Nadal ima jednu manje, dok je Đoković trofej na grend slemovima podigao 16 puta.

– S obzirom kako se stvari kreću, očigledno je da će Rafa i Novak osvojiti više, jer su toliko dobri. Na kraju prošle sezone su pokazali da imaju još toga da ponude. – rekao je Federer za AP.

On je, takođe, ubeđen da će još više slemova sakupiti neko iz novih generacija igrača.

– To će se dogoditi, neizbežno je. Možda kasnije neće biti tako teško jer će igrači videti šta smo mi uradili. Nisu videli da to može da uradi samo jedan čovek na svakih 30 godina. Videli su kako to rade trojica, u kratkom periodu, odmah posle “Pistola” (Samprasa). Mislim da će igrači više verovati u sebe.

Kako kaže, nije očekivao da će tokom karijeri osvojiti toliko slemova.

– Ja nisam očekivao da osvojim ovoliko GS turnira. Nadao sam se možda jednom, iskreno, na počeku karijere. Kada sam igrao protiv Novaka pomislio sam: ‘On je dobar, možda bi mogao da osvoji GS. Rafa će verovatno da osvojio RG. Možda jednom ili nekoliko puta’. Ali ne misliš da će to biti 12 puta, niti da će biti serije bez poraza na betonu ili šljaci od devet meseci. Takve stvari se vremenom grade. Teško je reći, ali tu je grupa momaka za koje mislim da će osvojiti bar četiri ili pet Grend slemova, što može da dovede do 15.

Iako ima 38 godina, Federer još uvek ne razmišlja previše o tome kada će se penzionisati. Rafael Nadal ima 33 godine, dok je Novak Đokoović za godinu nada mlađi od Španca.

– Iskreno, mislim da će biti vrlo uzbudljivo videti koliko dugo će moći još da igraju. Koliko će još moći da pobeđuju? Možda ih čekaju neverovatne godine. To je moje mišljenje. Ovo je zlatna era tenisa, bez sumnje.

On je rekao da postoji veliki broj mladih tenisera koji mogu da naslede “Veliku trojku”.

– Nisu to samo jedan ili dvojica dobrih kako smo mislili, to je već sada grupa od desetak elitnih igrača, što je lepo. Mislim da su se stvari malo promenile u poslednjih možda 18 meseci. Teško je predvideti ko će pobediti.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Rodžer Federer, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.