26/09/20 - 10:44h

Da li znate ko je bio Rolan Garos?

 

Jedan od četiri najveća teniska turnira nosi njegovo ime, a da li znate ko je bio Rolan Garos?


Source: Wikipedia

Čovek čije ime nosi pariski grend slem bio je francuski vojni pilot koji je upamćen po hrabrim delima tokom Prvom svetskog rata.

Rođen je u oktobru 1888. godine, a poginuo samo dan pre svog tridesetog rođendana i nekoliko sedmica pre kraja Prvog svetskog rata, 5. oktobra 1918. godine.

Čak i pre rata Garos je bio poznati pilot. Godine 1913. ušao je u istoriju zahvaljujući prvom neprekidnom letu preko Sredozemnog mora, od Frežua na jugu Francuske do Bizertea u Tunisu, koji je izveo 23. septembra i koji je trajao sedam sati i 53 minuta. Naredne godine priključio se francuskoj vojsci. Shvativši da mu je teško da upravlja avionom i istovremeno puca, on je automatsku pušku pričvrstio za prednji deo svoje letelice, a drvenu elisu ojačao je metalnim klinovima.

Smatra se da su po ugledu na njegov borbeni avion Nemci nešto kasnije izumeli još savremeniji sistem, kojim su dobili novu prednost u odnosu na protivnike i da je upravo Rolan Garos prvi čovek koji je u Prvom svetskom ratu oborio nemačku letelicu.

Prvi put je oboren u aprilu 1915. godine i skoro tri godine proveo je u nemačkom zarobljeništvu. Čim je uspeo da pobegne vratio se francukoj vojsci, ali je 5. oktobra 1918. ponovo oboren, ovoga puta sa tragičnim krajem.

Teniski stadion u Parizu dobio je ime po Rolanu Garosu tokom dvadesetih godina prošlog veka, iz već navedenih razloga. Pored jednog od najpoznatijih turnira, Garosovo ime nosi i aerodrom na ostrvu La Reunion, koje se nalazi u Indijskom okeanu.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Grend Slem, Rolan Garos, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari: 2

 
dragoja dekić- sisak hr. October 4, 2020 Odgovori

novak je onakav kakav i jeste,to cijela planeta zna!

 
Zaga October 8, 2020 Odgovori

Djokovic je toliko moćan,da zapad nema snage da ga porazi,pa se služi najprljavijim podmetanjima.Ali,Nole je i dalje NEPOBJEDIV!!!

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.