10/01/21 - 20:48h

Da li ste spremni za put oko sveta?

 

Čeka nas puno istorijske priče.


No1e

Krećemo od Amerike, u manjem gradiću Floride, zatim idemo preko atlanskog okeana do Turske i onda nas čeka prvi pravi teniski spektakl. Nakon njega ćemo proći Argentinu, Francusku, Holandiju, Čile, Meksiko i stići opet u Ameriku. I nije baš neki savršeni krug. Ali to je tenis. Mnogo se putuje, a ovo ćemo obići za samo 4 meseca, jer nam ostatak rasporeda još uvek nije poznat.

Međutim, mi smo na to navikli, pa hajde da prođemo jedan put kroz istoriju. Kako se nekada igrao tenis?

Svi znamo da je teniska profesionalna era krenula 1968. godine i da su teniske loptice sve do 1972. godine bile bele boje. Znamo i da su postojali tereni sa podlogom koju su nazivali tepih i da je reket nekada bio drven i manjeg obima. Razne zanimljivosti u tenisu postoje, a mi ćemo navesti par nekih koje niste imali priliku da čujete u normalnom razgovoru sa drugim poznavaocima ovog predivnog sporta.

Sada imamo super „autfit“, skupocenu i drečavu opremu kod većine tenisera. Dobre majice, patike, sve brendirano i na oko izgleda veoma elegantno. Ali nije tako bilo uvek. Nekada igrači nisu nosili ni šorceve i prvi čovek koji je ikada izašao u šorcu na teniski teren je Britanac Henri Vilfred Austin, 1933. godine na Vimbldonu. Poslednji šampion dugih pantalona na Vimbldonu je bio Francuz, Ivon Petra, kada je osvojio turnir 1946. godine.

Yvon Petra on winning the final

Poboljšanjem tehnologije i opreme, poboljšao se i kvalitet tenisa. Mečevi su visokog kvaliteta, teniseri su u boljoj fizičkoj spremi, a mečevi znaju da budu veoma dugi i teški. A poeni? Znaju da budu dugi, po 30,40 udaraca. Međutim, neki spisi nam otkrivaju jedan sumanuto dug poen. 24. septembra 1984. godine na meču između Viki Neslon i Džin Hepner na turniru u Ričmondu u Americi, zabeležen je najduži poen u istoriji tenisa. Pogodite koliko su udaraca razmenile? Verovatno maštate o trocifrenoj brojki, možda nešto između 100 i 150? Ako je tako, onda ste u veoma hladnom području. Ove dve teniserke su zabeležile razmenu od 643 udarca. Kažu da je poen trajao 29 minuta. Njihov meč je trajao 6h i 31 minut, u njemu je trijumfovala Viki Nelson i spada kao treći najduži meč ikada odigran.

Viki Nelson i Džin Hepner

Govorili smo o putovanju oko sveta, ali putovanja su skupa pa se pitamo kako su teniseri nekada uspevali da to priušte sebi. Odgovor je veoma lak, nisu. Dok nije krenula teniska era nagrade nisu bile novčane, ili su pobednici osvajali veoma malu svotu novca i kada pogledamo u istoriju većinu trofeja su osvajali neki domaći teniseri. A šta bi onda moglo da se osvoji? Na Vimblodnu je na primer pobednik dobijao srebrnu korpu sa cvećem. Možda je to srebro i mogao da unovči za neki dalji put, ali svakako se nije zarađivalo koliko i danas. Legenda tenisa, Rod Lejver, je u karijeri pored brojnih velikih titula zaradio 1.5 miliona dolara, što danas uspe da zaradi igrač u top 50 za godinu dana.

Kako god bilo, to su samo neke zanimljivosti. Verovatno te titule koje vas urežu u istoriju i sećanje nemaju cenu. Novcem možete da kupite sve, a zapravo ne možete da kupite ništa.

Počeli smo. Čeka nas turbulentna godina. Čeka nas puno istorijske priče.. Uživajte!

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Rod Lejver, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.