23/02/21 - 16:53h

“Čak i da je sitno naprsnuće, gotovo da je nemoguće igrati, ne znam kako je Novak uspeo”

 

Jedan od fizioterapeuta koji radi za ATP, a koji je želeo da ostane anoniman, je za sajt “Punto de Break” govorio o povredi Novaka Đokovića.


Foto: Getty Images AsiaPac

Novak se povredio u trećem meču Australijan openu, ali je, uprkos bolovima, uspeo da osvoji turnir.

Mnogi su sumnjali u njegovu povredu, a Đoković je nakon turnia rekao da je mišić napukao, kao i to da se napuknuće povećalo do kraja takmičenja.

– Prvo što treba znati je da mišić abdomena ima vlakna koja idu u raznim pravcima. Nije kao neki drugi mišići. To je delikatna oblast koja zahteva isto takav tretman. Kada imate naprsnuće, morati videti u kom pravcu se to dešava. Čak i da je u pitanju sitno naprsnuće, gotovo da je nemoguće igrati. Ako je rascep po pravcu, moguće je, ali uz mnogo bola. Dubina tog rascepa je takođe bitna. Novakova igra me upućuje na to da se radi o plitkom rascepu. – rekao je fizio.

On je zatim pojasnio kako je igrati pod bolovima koje ova vrsta povrede donosi.

– Zamislite da vas neko ubode u predelu stomaka iglom, vlakna naprsnu na tom mestu. Prva pomoć je da se kompresuju vlakna kako bi se sprečilo njihovo širenje i dalje pucanje. Vlakna u ovom delu tela se pomeraju u jednom smeru kada se istežu, na jedan način kod bekhenda, na drugi kada se savijamo. Teško je tretirati i izolovati ih od svega. Čak i pri disanju i običnom hodanju, reaguje.

Govorio je i o tome kakav tretman jer Novak verovatno dobio.

– Očigledno je da su mu ATP doktori dali neki oralni analgetik kako bi suzbili bol. Normalna stvar u ovom slučaju je da se ‘plazma tretman’ kako bi se aktivirao metabolizam u tom predelu, ali mislim da je to nemoguće uraditi tokom takmičenja. Lično, ne znam nikog ko ima rascep, a da može da udara lopticu, mada je Đoković druga vrsta čoveka, što me navodi na to da je procep plitak. Ne bi trebalo da je dubok jer u suprotnom ne bi mogao da se kreće i igra. On je to uradio, ne znam kako, ali uspeo je.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.