27/06/21 - 18:15h

Bogdan Obradović: Novak je u boljoj formi od svih

 

Bivši selektor teniske reprezentacije Srbije je za naš portal izneo svoje viđenje žreba Vimbldona i ukratko govorio o Đokovićevim dostignućima u prošlosti a i očekivanjima u bliskoj budućnosti kao i o neizbežnoj temi ko je “GOAT”.


Izvor: TA Bogdan Obradovic

Vaše viđenje žreba Vimbldona?

Što se tiče žreba Vimbldona dobro je da Federer nije na Novakovoj strani. Vidim da nije ni Cicipas, Zverev i Medvedev tako da je izbegao četiri potencijalno teška protivnika pred finale. Sa druge strane treba uzeti u obzir da je Novak u najboljoj formi od svih učesnika ne iz teniskog ugla već iz razloga samopouzdanje jer kada osvojite dva grend slema u jednoj sezoni imate sigurno najviše samopouzdanja. On je do sada ostvario već 100% učinak osvojivši oba grend slema i to je onda ogromno samopouzdanje. Ono u čemu greše mlađi teniser kao što je Cicipas i Zverev, a sa druge strane i Tim koji je odustao od učešća na Vimbldonu je to da se nedovoljno zalažu na svim turnirima. Oni moraju iz sezone u sezonu da odigraju više turnira na travi da bi se pripremili i za sledeće sezone i turnire koji će biti na travi, a “vrh” svake sezone na travi je naravno Vimbldon. Nekako oni to ne rade kako su to radili Federer, Nadal i Đoković u nizu sezona i imam utisak da tu nisu pronašli pravi put. U svakom slučaju Novak je veoma raspoložen, on se lagano pripremao i nije imao neke naporne mečeve sem te nazvaću egzibicije u Španiji i siguran sam da je njemu ta priprema sasvim dovoljna. Nadam se da će od samog početka ući u dobar ritam i da će imati što manje mečeva koji će trajati duže od tri seta da ipak sačuva energiju jer nije lako igrati na travi.

Novak Djokovic Vimbldon (GettyImages)

Novak Djokovic

Posle dužeg vremena imamo utisak da je Novak dobio nešto lakši žreb nego inače na nekom od grend slemova ili nas na tu misao navodi Đokovićeva dominantnost u odnosu na ostale u ovom trenutku?

Što se tiče tog lakšeg žreba ne treba se opuštati. Znamo da i kad je Novak imao najteži posao na primer polufinale Rodžer a potom finale sa Rafom je znao da to sve reši u svoju korist. Bez obzira na “lakše” protivnike njegov cilj jeste taj krajnji, a to je da osvoji taj turnir a to ujedno znači da nekog od tih igrača pobedi u finalu. Vrlo je diskutabilno pitanje šta to znači imati “lakši žreb”. Ako želite da osvojite turnir nećete nikad imati lakši žreb jer u finalu uvek dolazi onaj koji je u najboljoj formi u tom trenutku.

Ništa novo da od našeg najboljeg tenisera očekujemo samo najbolje rezultate. Da li Novak može do kalendarskog slema + zlata na Olimpijskim igrama?

Kada je reč o toj vrsti pristiska mislim da o tome treba što manje govoriti. Naravno mislim na medije i sve nas koji okružujemo Novaka. To je jedno veliko psihološko opterećenje osvojiti sva četiri grend slema i Olimpijske igre. Jedna stvar je sigurna a to je da Novak ima ogromnu želju i da je sposoban da učini tako nešto, dok sa druge strane treba ići korak po korak. Ispred sebe ima novi “ogroman korak” da dobro odigra Vimbldon i da ga osvoji, nakon toga slede OI i potom US Open. Ništa od navedenog nije lako osvojiti. Najvažnije je da je do sada ispunio 50 posto što je ogroman procenat u vidu osvajanja prva dva grend slema u godini. To nam svima daje novu energiju da navijamo još jače i da on pokuša da osvoji i treći grend slem u nizu. On to može. Ja bih se usudio da kažem da Đoković može da osvoji osam takva turnira u nizu, ali to nije poenta priče već da nije lako oporaviti se posle napornih tunira, pronaći novu motivaciju i načiniti mnoštvo tih među koraka kako bi se došlo do zacrtanog cilja.

Novak Djokovic

Da li je po Vama u skorijoj budućnosti suvišno pričati na temu “GOAT”?

Što se tiče “GOAT” ja ne znam ko je uopšte postavio taj kriterijum i koji su tu parametri u pitanju… Niko tu nije stavio šta je pod jedan, šta pod dva šta pod tri i tako dalje da moraš ispuniti da bi ti bio “GOAT”. Za mene to apsolutno ništa ne znači zato što će uvek zapadni mediji ili Amerikanci, Australijanci ko god pokušati da šta god da Novak uradi taj uspeh umanje. Za mene je najbitnije osvajati te turnire, ići iz godine u godinu i beležiti što više nedelja na prvom mestu ATP rang liste i to je to. Na kraju krajeva ja sam ubeđen da Đoković može da osvoji 25 grend slemova. Da li će na primer sa toliko titula ispuniti kriterijume da bude najbolji teniser svih vremena? Ja mislim da je on to već sve ispunio. Kada uzmemo u obzir šta je sve uradio u ovo moderno doba tenisa i na to dodamo Rafu i Rodžera kao njegove stalne protivnike on ima trenutno samo jednu grend slem titulu manje, potom sa Rafom ima najviše Masters titula, najviše nedelja na prvom mestu ATP rang liste a uz to on ima zdravo telo i igru koje mu u kombinaciji daju mogućnost da nastupa bez povreda narednih pet godina na turu na ovom nivou. Siguran sam da Rafa to ne može jer je njegova igra sasvim drugačija i on se tu dosta troši. Na to sve dodajemo nove “klince” koji dolaze i što ga do završnica turnira dosta “troše” i on se sve teže oporavlja jer ga “stižu” godine. Ako nešto mogu da predvidim je da Federer neće još dugo igrati, a na to sve je imao pauzu koja je trajala duže od godinu dana i gotovo je nemoguće posle tako duge pauze vratiti se na neki vrhunski nivo u tim godinama. Rafa je sve stariji i izgubio je osnovu svog samopouzdanja a to je Rolan Garos i na to sve još od Novaka u polufinalu. Radoznao sam kakav će sledeće sezone biti. Već je odustao od Vimbldona i Olimpijskih igara što znači da mu treba kiseonika, treba mu vazduha. U sred sezone ne igra dva velika turnira i to je jedan veliki znak pitanja šta on čini i gde je ta prekretnica u njegovoj karijeri. Potencijalno mislim da u narednih pet godina Novak može da osvoji najveći broj grend slem titula a sa time ispunjava sve te nazovi parametre i tako će postati najveći svih vremena u ovom sportu.

(Tenis Uživo, D. Jevremović)


Teme:   ATP, Bogdan Obradović, Grend Slem, Intervju, Novak Djoković, Selektor, Teniseri, Turniri, Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.