11/01/20 - 19:55h

(BLOG) Zašto je titula sa ATP kupa sada još bitnija?

 

Kolega je u svom tekstu pokrenuo diskusiju o takmičenjima gde teniseri nastupaju za svoju državu. Ovo je prvi ATP kup a na prvi pogled ima još veće značenje nego što je sam pehar koji će pripasti pobedniku ovog takmičenja. Zašto je to tako u mojim očima opisaću u nastavku teksta.


Srbija, Dejvis Kup 2010, tenis

Srpski reprezentativci, osvajaci Dejvis Kupa 2010.

Na tren ćemo se vratiti u 2010. kada je Srbija trijumfovala u Dejvis kupu. To je za našu zemlju bila prva titula u istoriji ovog takmičenja. Sama po sebi ta činjenica motiviše igrače i daje im ogromnu satisfakciju da nastave dalje još bolje nego do tog trenutka. Pogađate da aludiram na Novaka koji je posle te titule imao sezonu u kojoj je dominirao kao možda niko nikada u ovom sportu.

Da, malo sam i subjektivan ali mnogi pričaju kako je Rodžer najbolji svih vremena, a Nadal ga u stopu prati po broju grend slem titula pa zašto onda da ne kažem da je reč o sezoni koju niko nikada nije odigrao bolje nego što je Novak tu 2011.?!

Da se vratim na temu. Motivacija i sigurnost u sebe koje je Đoković dobio posle te titule u Dejvis kup takmičenju su za njega bila od neprocenjive vrednosti. Izlazio je na teren, protivnici su se smenjivali ali je pobednik skoro pa uvek bio on.

Pratimo ATP kup. Gledamo naše tenisere kako se bore protiv najboljih iz sveta tenisa na ovom reprezentativnom takmičenju a mene ovo sve neodoljivo podseća na tu 2010. godinu.

Mečevi se ne igraju na domaćem terenu, ali su Srbi u Australiji tokom svakog meča pružili takvu podršku našim teniserima da su se osećali u najmanju ruku kao “kod kuće”. Radovanje naših tenisera, slavlja posle pobeda i sve to skupa me podseća na tu 2010. kada su naši teniseri u rukama držali “salataru”. A naročito me Novak podseća na tog Novaka od pre deset godina.

Ta energija i želja u njegovim očima su prisutni na svakom turniru, ali mi je sada nekako posebno primetna. Sada bi poraz kako za nas kraj malih ekrana tako i za njega bio bolniji nego inače. Pitate se zašto?

Novak Djokovic i Rafael Nadal

U finalu će se naši momci za titulu boriti protiv Španije, baš protiv Španije i Rafaela Nadala koji je Novaka skinuo sa prvog mesta ATP rang liste krajem prošle godine. I sada, kao šlag na tortu, sledi upravo njihov duel na ovom turniru. Šta mislite koliko će samopouzdanja nakon tog finala imati teniser koji podigne pehar, a koliko onaj koji izgubi? Moj stav je da će ova titula dosta uticati na sve tenisere koji nastupaju i da će im dati dodatnu “injekciju” samopouzdanja da na prvom grend slemu, a i u ostatku sezone u svaki meč uđu sa stavom “ja mogu da pobedim svakoga”!

Naročito to važi za Špance koji nakon titule u Dejvis kupu pre samo nešto više od mesec dana mogu da osvoje i titulu na drugom reprezentativnom takmičenju. Zamislite kako bi se osećao Nadal posle te nove eventualne titule? Ja to ne želim ni da zamislim.

Više želim da mislim na scenario gde Đoković i saigrači iz reprezentacije podižu pehar i raduju se sa Srbima koji će im sigurno pružiti neverovatnu podršku sa tribina. Taj scenario u mojim očima ujedno daje Đokoviću potrebna “krila” da “poleti” ka novoj tituli na Australijan Openu i u novu sezonu uđe kao 2011.

Nole i Rafa. AO.2012. Getty.

Novak Djokovic i Rafael Nadal

Mislim da je to logičan scenario ako Srbija osvoji titulu. Početak prošle dekade je Novak odigrao rekoh već kako, a i početak ove dekade će po mom mišljenju odigrati isto tako ako u nju uđe sa toliko samopouzdanja kao tada, zahvaljujući pre svega osvojenoj tituli sa reprezentacijom. Da li se slažete sa time? 

(Tenis Uživo, D. Jevremović)


Teme:   ATP, ATP kup, Dušan Lajović, Kolumna, Novak Djoković, Rafael Nadal, Tenis blog, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.