10/01/20 - 18:50h

ATP KUP: Velikani su rekli svoje, a šta bi Dejvis rekao na to?!

 

Početak je godine i uzbuđenje polako svima raste pošto se na scenu vraćaju veliki šampioni ove igre i pristižu nove nade koje će stajati na mestima gde sada oni stoje. A kada to tačno, neće biti tema ove priče.


Trofej Dejvis Kupa “salatara”

Polazna tačka nam je davna 1900. godina, kada su se dogodili prvi dueli između Velike Britanije i SAD-a. Organizator toga bio je američki teniser i političar Dvajt Dejvis. U narednim godinama, takmičenje će opstati, poprimiti pozamašne razmere i za 119 godina postojanja, neće biti održano 12 puta, uglavnom zbog Prvog i Drugog svetskog rata. Pobednik osvaja 18 kilograma težak srebrni trofej i donosi čast pobedničkoj reprezentaciji. U takmičenju gde su se igrači borili za domaćinstvo da pred svojom publikom igraju i pobede, novac menja stvari i udarac o promeni formata Dejvis kupa nije u celokupnoj meri prihvaćen, ali taj problem nije imao ni vremena da deluje.

    DA LI STE ZNALI?

  • Naziv „salatara“ nastao je zbog prvog sustreta Amerike i Britanije, 1900. godine, kada je, kao nagrada dodeljena od strane Dvajta Dejvisa, bila činija za salatu koju je on kupio.
  • Amerika je najupešniji učesnik Dejvis Kupa. 60 puta su igrali finale i trijumfovali 32 puta. Za njima ide Australija sa 28 titula, zatim Velika Britanija i Francuska po 10.

Do sada jedino reprezentativno takmičenje sada ima „bika za trku“.
Tako je.
Pogodili ste.
ATP Kup.

ATP organizacija je osnovala svoj kup, sa terminom šest nedelja posle Dejvis Kupa. Prema rečima Novaka Đokovića (osvajač Dejvis Kupa 2010. godine) i Rafe Nadala (petostruki osvajač Dejvis Kupa), bilo bi lepo tako nešto ujediniti a idealan termin za ekipno tekmičenje, za tenisere, gotovo da i ne postoji.
Ipak, smatra se da takmičenja nisu neka vrsta jin-jang veze i da je samo pitanje kada će neko o njih da pukne. Dejvis ima vek istorije za sobom i predstavlja stub ekipnog takmičenja, dok ATP kup ove godine ulazi u trku.

Učesnici reprezentacija na ATP Kupu

Prestiž timske igre i bogatsva stupa na scenu a šta bi tvorac čuvene „salatare“ rekao na ovu podelu, zašto su mnoge zemlje uskraćene za tenis svojih najboljih, da li jedinstvo predstavlja rešenje ili ipak novac klade valja, verovatno niko nije ni razmatrao, jer ipak, Dvajt Dejvis više nije među nama.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   ATP kup, Dejvis Kup, Novak Djoković, Rafael Nadal, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.