09/06/23 - 13:05h

(BLOG) SUDAR GENERACIJA – BORBA ZA PRVI I(LI) ZAVRŠNI ČIN!

 

Evo ga, dočekasmo. Napokon. Pretiše godinama tamo neki ruski i nemački Rusi praznim puškama. A dobro, u poverenju, znali smo mi odmah da su prazne, no morali smo nešto da pišemo, da držimo adrenalin iznad crte, ipak od ovoga živimo.


zimbio

Poslednji Mohikanac „Zlatne ere“, i još uvek predvodnik nove, Novak Đoković, dobio je takmaca za kakvim je teniski svet čeznuo jako dugo. Više ne moraju da ga izmišljaju, sad stvarno postoji. U vidu poluklona najvećeg Novakovog protivnika kroz karijeru, Rafaela Nadala.

Valjda su shvatili da jedino tako mogu da mu „doakaju“. 🙂

Karlos Alkaraz se definitivno izdvaja među svim nedorečenim predvodnicima novog talasa, koje su, evo, skoro već deceniju, na silu ustoličavali i stvaljali pored raznih utopijskih epiteta u naslove teniskih stupaca.

Nema šta, mladi Španac je taj. Nego, da li je već došlo njegovo vreme?

Odgovor na ovo pitanje ponudiće nam ovogodišnje polufinale Rolan Garosa, meč koji već u najavi poprima epske primese.

Da bi de fakto seo na tron i zbacio višedecenijskog vladara Novaka Đokovića, Alkaraz najpre mora postati naslednik Rafaela Nadala. Po brojkama, ridikulno je u ovom trenutku uopšte govoriti o tome, ali i da bi ozvaničio gabarite projekta čiji je nosilac, najpre mora ostvariti nesporan potencijal da postane „Kralj šljake“.

Gradivo za taj teniski bestseler je izgleda baš temeljno, kvalitetno pripremljeno. Korice su debele, upečatljive i već otvorene. Ali, da bi prva kap mastila isprljala „page 1“, danas se mora pobediti najbolji svih vremena.

Najbolji svih vremena, koji je i u 36. punih godina života, još uvek najbolji svog vremena. I zato se globalno mnogo više piše i govori o izazovu Karlosa Alkaraza. Iz naše perspektive – neka je tako, više nego dovoljno smo pred ovakve spektakle svi mi trpeli pritisak na Novaka, više nego on sam.

Opet, iz naše perspektive, dotaći ćemo se predstojećeg izazova za najboljeg svih vremena, još jednog u nizu. Da bi statistički ozvaničio epitet koji namerno, možda čak i iritantno ponavljamo, Đoković će izlaziti pred ovakva iskušenja do kraja.

Od povlačenja Rafaela Nadala sa turnira, Alkaraz i Đoković su bili dva najveća favorita za titulu. I ništa u vezi sa učinkom nijednog igrača do sada u ove dve nedelje to nije promenilo.

Suočen sa teškim žrebom u četvrtom kolu i četvrtfinalu, Alkaraz je bio impresivan. Nakon što je prošao Flavija Kobolija, Taroa Danijela i Denisa Šapovalova, 20-godišnjak je uništio i Lorenca Musetija i Stefanosa Cicipasa. Samo je Danijel uspeo da mu uzme set.

Đoković je takođe izgubio samo jedan set na putu do polufinala, eliminisavši Aleksandra Kovačevića, Martona Fučovićsa, Alehandra Davidoviča Fokinu, Huana Pabla Variljasa i Karena Hačanova. Četvrtfinalni okršaj protiv Hačanova u utorak bio je napet u dva seta, pošto je Rus uzeo prvi i gurnuo drugi u tajbrejk pre nego što ga je Nole slomio, 4-6, 7-6(0), 6-2, 6-4.

Tek drugi međusobni duel Đoković-Alkaraz je pred nama. Prethodno su se susreli u polufinalu Mastersa u Madridu 2022, gde je Španac pobedio sa 6-7(5), 7-5, 7-6(5) na putu do titule. Fantastičan duel i velika borba, ali u dva dobijena seta. Da li može slomiti Novaka u „best of five“, pitanje je sa više znakova upitnika.

Alkaraz ove sezone ima 35-3 i dominatnu sezonu, dok je za Đokovićev još jedan osvojen Australijan open. Srbin je u poteri za trećim Rolan Garosom u karijeri i 23. grend slemom, koji bi, nema dileme, bio prekretnica u borbi za vrh večne liste.

Ovo je verovatno meč sezone za obojicu, iz već navedenih razloga. Što se samog terena tiče, jednu od retkih, možda čak i jedinu slabost u ovom delu karijere, Špancu je otkrio anonimni Mađar dobrano ga izmaltretiraši drop šotovima, a znamo ko najbolje izvodi i koristi taj udarac. Opet, nema dileme da je te opasnosti svestan i Alkaraz.

Može li, i da li će Đoković uopšte pokušati na taj nač prevagnuti tas? Ili će, verovatnije, pokušati da borbu svede na mentalni deo, u kojem ga niko ne pobeđuje.

I za kraj, misao koja se nadovezuje – Da li je teret na Novakovim leđima veliki kao u Melburnu, gde je posle poslednjeg poena plakao i pokazao sve emocije? Ili je sada rasterećeniji jer više ne juri nikog već postavlja nove granice?

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Grend Slem, Karlos Alkaraz, Novak Djoković, Rolan Garos, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.