23/05/22 - 18:33h

ATP u zaštiti igrača?

 

Kome su sada ZAISTA pomogli?


Novak Djokovic of Serbia

Ako svet nije pravedan i ako nam sve pokvare političke igre, dodatnu zanimljivost za nerazumne odluke svakako je donela Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP). Naime, u nezahvalnoj situaciji u kojoj se trenutno nalaze ruski i beloruski igrači stavljeni u centar pažnje zbog politike, ATP je morao da pronađe način kako bi zaštitio sve igrače i osigurao im osećaj zajednice i osnažio njihovu ulogu kao asocijacija koja je tu za igrače. Međutim, i ovog puta se nisu proslavili. Odlukom o igranju Vimbldona bez bodova, verovatno su uticali na mnoge tenisere iz top 100 koji su upravo osvajanjem tih bodova doveli sebe u položaj da se nalaze na boljoj rang poziciji i time igraju bolje turnire i zarađuju više novca. Jednom rečju, zaslužili su to.
ATP u ovoj situaciji očigledno nije razmišljao na taj način. Vimbldon je veliki turnir. Vimbldon je grend slem. Iako njihova odluka o suspenziji nedužnih igrača nije opravdana, učešće na ovom turniru je veoma profitabilno za sve igrače i nema sumnje da će svi koji budu mogli želeti da učestvuju.
I sada se zapitamo, kome je odluka o oduzimanju bodova bez mogućnosti da ih opet vratiš nazad ZAISTA pomogla?

Ovom, iz pogleda čitaoca, potpuno nerazumnom odlukom, Novak Đoković će sigurno izgubiti prvo mesto na ATP rang listi, ali takođe i drugi teniseri neće imati priliku da se bore za nju, jer ne mogu da osvoje ni jedan jedini poen.
Međutim, to za većinu igrača sa vrha neće biti problem. Ostaće u vrhu zbog prošlogodišnjih loših rezultata, igraće za novac i uživati u jednom od najvećih turnira na svetu,a što se tiče nižerangiranih igrača, verovatno će imati posledice nakon toga, poput tenisera iz Mađarske, Martona Fučoviča koji će nakon turnira ispasti iz najboljih 100. Ovom odlukom, još dva velika imena će biti obrisana sa ATP liste, jer su im jedino preostali bodovi sa Vimbldona, a to su Rodžer Federer i Serena VIlijams.

Kada je politika u Australiji izbacivala igrače sa turnira i iz zemlje, ATP nije reagovao. Kada politika to opet radi, ATP je pokušao, ali nam sve govori da je možda ipak bilo bolje da sve opet posmatraju sa strane. Lošom odlukom Vimbldona, doneta je još jedna loša od strane Asocijacije teniskih profesionalaca koja je uspela da uradi sve samo ne njen osnovni zadatak, a to je da zaštiti svoje igrače.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   ATP Rang Lista, Teniseri, Vimbldon, WTA Rang Lista


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.