05/10/21 - 12:39h

30 nedelja kasnije

 

6 meseci ili okvirno 210 dana kasnije.


Novak Djokovic

Od momenta kada je Novak Đoković oborio rekord legendarnog Rodžera Federera po broju nedelja na poziciji broj 1 ATP svetske rang liste desile su se mnoge stvari, ali samo jedna još uvek nije.

Od tog ponedeljka 08. marta 2021. godine dok je univerzum izbegavao sudbinu u nadi da će Rodžer biti zauvek prvi i najbolji, niko nije ukalkulisao da je Novak 6 godina mlađi i da će sigurno ostati na vrhu barem malo duže. Od tog ponedeljka, Novak je osvojio još dva Grend Slema, Dominik Tim, Rafael Nadal i Rodžer nisu više u top 5 najboljih, dobili smo i novog Grend Slem šampiona, dobili smo i publiku nazad na tribine i 30 nedelja, okvirno 210 dana kasnije dobijamo ono što imamo danas. Tenis se menja, svakodnevno. Imamo nove Masters šampione. Promenilo se praktično sve, ali samo je još uvek jedna stvar ostala ista.

Pred nama je lista svih igrača na ovom svetu koji su u jednom momentu bili najbolji na svetu. Toj listi se u prethodnih 10 godina dopisao samo jedan igrač. To je bio Endi Marej 2016. godine. Tamo nije lako doći, a mnogo teže je ostati. To svedoči i dno ove tabele gde su neki igrači bili prvi jedva par nedelja i tamo je pre 30 nedelja na prvo mesto došao Novak. Njegova luda brojka od 340 nedelja veća je od zbira poslednjih 13 igrača sa ove liste.

Od tog ponedeljka, 08. marta, 30 nedelja kasnije, promenila su se godišnja doba, promenila se ATP lista skoro u potpunosti, ali je jedna stvar i dalje ostala ista. Novak Đoković još uvek igra svoj najbolji tenis. Još uvek je na prvom mestu ATP rang liste, a rekord koji ima nastavlja da raste iz nedelje u nedelju. Do kraja godine Novak može da izgubi svoje prvo mesto. Ali sigurno je da jedno neće izgubiti još veoma dugo vremena. Rodžerov rekord trajao je 8 godina i 7 meseci. Koliko će rekord Novaka Đokovića moći da traje? Da li će sledeći naslov možda biti 30 godina kasnije?

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   ATP Rang Lista, Novak Djoković, Rang Lista


Komentari: 1

 
Zlata October 10, 2021 Odgovori

Pa ljudi… 310 nedelja = 8 godina i 7 meseci?

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.