25/09/23 - 11:28h

Završen Lejver Kup: Tim Sveta dominirao protiv Evropljana

 

Ubedljiva pobeda sastava Džona Mekinroa.


Stavljena je tačka na šestu ediciju Lejver Kupa, koji je prvi put održan u Vankuveru. Iako je bilo vedeta, događaj je bio siromašniji nego ikada, usled odsustva Đokovića, Alkarasa, Medvedeva pa i Nadala. Nije bilo ni rezultatske neizvesnosti koja bi to nadomestila, ali je utisak da su se igrači dobro zabavili.

U poslednji dan takmičenja ušlo se sa vođstvom Tima Sveta od 10:2. Pošto prvog dana pobede vrede jedan, drugog dva, a trećeg tri boda, jasno je bilo da Evropljani moraju dobiti sva četiri meča za ukupan trijumf, međutim, Šelton i Tijafo su razrešili dilemu već u prvom, savladavši Hurkača i Rubljova 7:6, 7:6, za konačnih 13:2.

Ovo je tek druga pobeda Tima Sveta nad Evropom, koja je slavila u prve četiri edicije.

Podsećamo, Tim Evrope su na ovogodišnjem Lejver kupu uz Rubljova i Hurkača predstavljali i Kasper Rud, Alehandro Davidovič Fokina, Gael Monfis i Artur Fils.

Sa druge strane za Svet su pored Šeltona i Tijafoa nastupili i Tejlor Fric, Tomi Pol, Feliks Ože-Alijasim i Fransinsko Serundolo.

Treneri su bili Džon Mekinro i Bjern Borg.

Turnir nosi ime legendarnog australijskog tenisera Roda Lejvera koji se smatra jednim od najboljih igrača u istoriji sporta. Menadžmentska kompanija Rodžera Federera, Team8, brazilski biznismen i bivši Dejvis Kup reprezentativac Horhe Paulo Leman i Teniski Savez Australije su zajedno osnovali Lejver kup.

Sastaje se šest najboljih evropskih igrača sa šest rivala iz ostatka sveta. Ukupno se igra 12 mečeva tokom tri dana (devet pojedinačnih i tri meča u parovima). Svaka pobeda vredi 1 bod prvog dana, 2 boda drugog dana i 3 boda trećeg. Svaki član tima mora da učestvuje u jednom, a najviše može u dva sing duela, dok četiri od šest igrača svakog tima mora da igra u dublu. Sve partije se igraju u tri dobijena seta, dok se poslednji set odlučuje u super taj-brejku (do 10 poena).

Prvi Lejver Kup organizovan je 2017. Igrači dobijaju zaradu za učešće na osnovu pozicije na svetskoj rang listi, a pored toga svaki član pobedničkog tima se nagrađuje sa dodatnih 250,000 dolara.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Lejver kup, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.