20/11/23 - 13:04h

Zatvoren još jedan krug – Vanvremenski, nedostižan skup rekorda Novaka Đokovića

 

Osvajanjem Torina, Novak Đoković se osamio i na vrhu liste šampiona Završnog Mastersa.


U ovom trenutku, a i u narednih ko zna koliko decenija, Novak Đoković je vlasnik najvažnijih rekorda u svetu tenisa – najviše grend slemova (24), nedelja na vrhu ATP rang liste (400), najviše Završnih Mastersa (7) i najviše osvojenih Mastersa 1.000 (40).

Do juče, Đoković je bio izjendačen po broju šampionskih titula na ATP finalima sa Rodžerom Federerom, ali se, nakon trijumfa nad Janikom Sinerom, i u ovoj kategoriji osamio na vrhu večne liste. I teško je pomisliti da će neki igrač u budućnosti držati sve ove rekorde istovremeno.

Sve je manje brojeva koji bi u budućnosti mogli predstavljati motivaciju za Novaka Đokovića. Takmičiće se najpre sa sobom, da eventualno podeblja svoje cifre dok uživa u igri.

Jedanaest pehara ga deli od 109 osvojenih turnira Džimija Konorsa. Taj rekord je na snazi od 1989, uz jedno veliko ALI – treba istaći i da je Konors više od dve trećine svojih titula osvajao na manjim, lokalnim turnirima (Havai, Potoriko itd.), koji nisu imali specijalnu težinu u to vreme, i na kojima su učestvovali samo igrači sa američkog kontinenta. U svojoj biografiji ima osam grend slem titula.

S toga je ukupan broj titula Đokovića (98), Federera (103) i Nadala (92) u modernom teniskom dobu svakako impresivnije dostignuće. Ipak, faktografski gledano, Konors je u ovoj kategoriji broj jedan. Napašće ga Novak, nema dileme. Već sledeće godine bi mogao sustići Rodžera, a potom, ko zna. Za ovog čoveka, apsolutno ništa nije nedostižno!

Novakov prioritet je najpre Dejvis Kup. Srbija 23. novembra u Malagi igra četvrtfinale sa Velikom Britanijom. Najbolji svih vremena predvodiće naš nacionalni tim u pohodu na drugu “salataru” u istoriji, što bi za njega bio šlag na torti možda i najbolje sezone jednog tenisera ikada.

Naredne godine su Olimpijske Igre, kojima će prethoditi dva grend slema.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Novak Đoković, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.