21/04/22 - 12:34h

Vimbldon zvanično izbacio Ruse i Beloruse

 

Drugi teniser sveta Danil Medvedev iz političkih razloga neće moći da igra na Vimbldonu.


Source: Getty Images AsiaPac

Organizatori ovog grend slema i Vlada Velike Britanije doneli su političku odluku, te nekolicina sjajnih igrača neće moći da igra na Vimbldonu zbog rata Rusije i Ukrajine.

Osim Medvedeva tu su Rubljov, Karacev, Hačanov, Safulin, Sabalenka i Azarenka.

– U ime Ol Ingland kluba i Komiteta za upravljanje šampionatima, želimo da izrazimo našu stalnu podršku svima koji su pogođeni sukobom u Ukrajini tokom ovih šokantnih i uznemirujućih vremena.

Delujemo u univerzalnoj osudi ruskih nezakonitih radnji i pažljivo smo razmotrili situaciju u kontekstu naših dužnosti prema igračima, našoj zajednici i široj javnosti Ujedinjenog Kraljevstva kao britanske sportske institucije. Takođe smo uzeli u obzir smernice koje je postavila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva posebno u vezi sa sportskim telima i događajima.

S obzirom na profil šampionata u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom sveta, naša je odgovornost da odigramo svoju ulogu u široko rasprostranjenim naporima vlade, industrije, sportskih i kreativnih institucija da ograniče globalni uticaj Rusije na najjače moguće načine.

U okolnostima takve neopravdane vojne agresije bez presedana, bilo bi neprihvatljivo da ruski režim izvlači bilo kakvu korist od umešanosti ruskih ili beloruskih igrača na turniru. Stoga je naša namera, sa dubokim žaljenjem, da odbijemo prijave ruskih i beloruskih igrača za turnir 2022. godine. – navodi se u saopštenju.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Danil Medvedev, Grend Slem, Teniseri, Turniri, Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.