24/06/16 - 18:03h

Vimbldon: Pet situacija koje su nas nasmejale

 


Treći grend slem sezone uvek nas asocira na neka posebna pravila – bela oprema, šampanjac, jagode, kulturna publika… Ali uvek i svuda, pa čak i u Londonu se može desiti neki (ne)očekivan potez igrača koji će nasmejati prisutne.

30253d8931263280dc6f9dae1caa1923

Već smo govorili o pet najvećih kontroverzi u istoriji Vimbldona, a sada ćemo pomenuti one najsmešnije događaje na terenima Ol Ingladn Kluba.

1. Ilije Nastase je 1974. igrao sa kišaobranom u ruci

Rumunski teniser je bio poznat kao veliki zabavljač na terenu. Znao je kako da privuče publiku na svoju stranu, a posebno će ostati upamćen njegov meč četvrtog kola 1974. na Vimbldonu. U susretu koji je često prekidan zbog kiše, Amerikanac Dik Stok je vodio sa 2:1 u setovima. U četvrtoj deonici, oblaci su se opet nadvili nad Londonom, a Nastase je, ne želeći da prekine meč, uzeo kišobran od jednog gledaoca i odigrao nekoliko poena tako.
Posle meča, poraženi Rumun je rekao da je to učinio kako bi razbio tenzije, te da mu nije bila namera ometati protivnika. Kaže da se i nakon 40 godina rado seti tog događaja.
Ponosan sam na to skoro kao na neke svoje najbolje mečeva. Sama činjenica da se ljudi i danas sećaju toga znači da su se zabavili i to me jako raduje“, izjavio je nedavno Nastase.

2. Nik Kirjos i „Betmen“ iz publike, 2015

Sve ono što nije Vimbldon jeste Nik Kirjos! Navikli smo da se teniser iz Australije raspravlja o svemu i sa svima, da uvek bude u pravu i još štošta. Jedna od njegovih „rasprava“ se odigrala u trećem kolu Vimbldona 2015. u susretu protiv Miloša Raonića koji je Kirjos dobio u četiri seta.
Temperamentni teniser se našao u razgovoru sa navijačem u Betmen majici, ali ne da bi se svađao, već je tražio savet za svoju igru.

On je zapravo samo fan! Mislim da je bio ključan u ovom meču. Svaki put kad bih krenuo da serviram on je govorio nešto što me dodatno motivisalo, pa sam pomislio zašto da ga ne poslušam“, rekao je Kirjos na konferenciji upitan da objasni razgovor sa navijačem.

3.Fabio Fonjini i protest na sudijsku odluku, 2013

Italijanski teniser se nije proslavio nekim velikim rezultatima na Vimbldonu, ali će njegovu reakciju u prvom kolu 2013. protiv Melcera svi pamtiti.

Austijanac je u četvrtom setu poslao lopticu u veliki aut, što je sudija uzviknu pre nego je loptica pala na tlo. Fabio se bacio na teren, a zatim se obratio sudiji govoreći da je to zavera protiv njega, što je izazvalo smeh kod sudije, ali i svih prisutnih na terenu u smiraj dana.

4. „Napred Tim!“ Ček, ko je Tim? 2010

Jedan od najvećih ispada londonske publike u istoriji ovog takmičenja. Ponesen čestim povicima publike na igru tenisera koji su u tom trenutku bili na terenu, Leonel Braum je ustao sa svog mesta i povikao: „Napred Tim!“ Njegov potez ne bi bio specifičan da se bar jedan od tenisera zvao Tim.

Veliki navijač je rekao da je to učinio kako bi nasmejao publiku, u čemu je itekako uspeo. Nekoliko minuta nakon uzvika ništa sem smeha se nije čulo na Centralnom terenu.

5.Prvi oskudno obučen navijač u terenu, 1996

Danas nam nije neobična situacija da oskudno obučeni navijači ulete u teren i prekinu meč, ali u premijera takvog ponašanja je bila itekako smešna za ljubitelje belog sporta. Prvi takav „incident“ desio se u muškom finalu Vimbldona 1996.godine. Finalisti Krajiček (Holandija) i Tompson (SAD) su stali pored mrežice kako bi pozirali pred fotoreporterima, a ispred njih se prošetala oskudno obučena Melisa Džonson (23). Navijačicu su ubrzo izveli sa terena, ali se smeh 14.000 gledalaca, sudija, ali i tenisera čuo dosta duže i više… Pominjanje finala iz 1996. se uvek veže za prvi incident ovog tipa u Londonu, a publiku na trećem grend slemu te godine nasmejali su i sami zapoleni Ol Ingladn Kluba. Reč je o „nespretnosti“ onih koji su nameštali najlon na terenu. Pogledajte o čemu je reč.

Accident at Wimbledon 1996

(Tenis Uživo, M. Petković)


Teme:   Fabio Fonjini, Grend Slem, Nik Kirjos, Teniseri, Teniserke, Vesti, Vimbldon, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.