27/06/12 - 19:29h

Vimbldon i šansa za povratak Ane Ivanović… (Blog)

 

Svi su izgledi da je ovo ta sezona u kojoj ćemo dočekati ono što, čini nam se, dovoljno dugo čekamo. Tenisko “vaskrsnuće” Ane Ivanović mnogi su počeli da dovode u pitanje kako vreme prolazi a Anina karijera stagnira, ili bolje rečeno varira od lošeg do prosečnog. Jasno je svakome ko valjano poznaje teniski sport da je njen povratak u sam vrh vrlo verovatan, možda čak i neizbežan, i da samo jedan šraf nedostaje mehanizmu da ponovo superiorno funkcioniše.

Posle Rolan Garosića 2008. nešto je krenulo po zlu, očigledno je Ana, ili bolje rečeno njen tim, učinio neke pogrešne poteze koji su direktno uticali na apsolutno neočekivani sunovrat odmah po dostizanju najvišeg vrha jedne blistave karijere na samom početku… Ana Ivanović i ljudi okupljeni oko nje ne osvrću se i ne traže razloge ovog pada, već daju sve od sebe da se naša kraljica vrati tamo gde joj je i mesto. Neophodno je da se nađe način da svi igrački kvaliteti koje srpkinja jamačno poseduje, a koji su dovoljni za prvo mesto rang liste ponovo isplivaju na teren, da se podignu sa dna na kojem dugih četiri godina tavore i izađu na površinu. Zašto su se našli na dnu? Odavno više nije bitno. Bitno je da se locira sila koja ih tamo ovoliko dugo drži, i da se adekvatnim delanjem ona uništi. Psihička stabilnost u igri, dobra strategija i mentalna snaga je Novakov recept koji treba prepisati Ani, i koji joj nedostaje da bude uspešna kao on. Bez i najmanje doze subjektivnosti tvrdim da bi njena igra od pre četiri leta bila više nego dovoljna za prvo mesto svih ovih godina, još od penzionisanja čuvene Žestin Enan. Tako da, neophodno je samo da Ana da sve od sebe da pronađe svoju staru igru i Srbija će istovremeno imati i kralja i kraljicu.

Novak Đoković i Ana Ivanović

Naravno, povratak uspesima se ne može očekivati preko noći. Potrebno je postepeno popravljati formu i podizati nivo igre korak po korak, turnir po turnir. Za razliku od prošlih godina, ove se nazire poboljšanje i Ana na terenu deluje mnogo bolje. Nekako se oseća u vazduhu njen veliki rezultat posle duže vremena. Taj “veliki rezultat” bi nesumnjivo bio ključan za njenu karijeru, jer bi tada dobila preko potrebno samopouzdanje koje joj i dalje nedostaje, a koje je toliko bitno u ovom sportu. Da li je 126. Vimbldon to dešavanje koje će označiti novu prekretnicu najlepšoj teniserki? Ne treba biti isključiv ali verujem da eventualne pobede u naredna dva meča mogu biti mnogostruko važnije nego što to na prvi pogled izgleda. Ovo je nezvanično najveći teniski spektakl i velika većina tenisera i teniserki ističu da im je rezultat na londonskoj travi najvažniji.

Ani Ivanović je neophodno da pobedi jednu od tri vodeće igračice na turu zbog toliko puta pomenutog samopouzdanja, a posebnu težinu bi taj uspeh imao ako se dogodi na Vimbldonu. Ukoliko pobedi Ukrajinku Katarinu Bondarenko, što je realno očekivati, i Nemicu Juliju Gerges, velika je verovatnoća da će joj protivnica u osminifinala biti sjajna Viktorija Azarenka. E taj eventualni meč bi mogao mnogo toga da odluči, da odredi nastavak sezone, možda čak i karijere Ane Ivanović. Pobedom u tom dvoboju, naravno ako do njega dođe, Ani bi sva vrata bila širom otvorena. No, o tome ćemo više ako Beograđanka prođe sledeću prepreku.

Ana Ivanovic, Otvoreno prvenstvo Francuske

Ana Ivanović

Španjolka Martines Sančes je uvek nezgodan rival, pa je takva bila i danas protiv Ane Ivanović. Posle pobede od 2:1, najvažnije za Srpkinju je to što je do nje došla i pored ne baš najkvalitetnije igre. To se Ani sve ređe dešava, da ne igra dobro a ipak pobeđuje, tako da se ta situacija može izdvojiti kao ohrabrujuća za nastavak turnira. Uspela je naša teniserka da izbegne dramu u trećem setu, i da sačuva snagu i živce za sledeći meč protiv Bondarenko. U tom duelu treba očekivati nešto lakšu pobedu, s obzirom da je Ukrajinka već duže vreme u ozbiljnom padu forme. Nadamo se i verujemo da će na ovom turniru Ana konačno početi da stiče konstantnost u igri, i da će nastaviti da sklapa kockice za veliki povratak, što je njen prevashodni cilj, a iz te perspektive, meč po meč, vrlo je moguće doći do same završnice ovog Vimbldona. Nadajmo se da će tako i biti!

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Ana Ivanović, Grend Slem, Tenis blog, Teniserke, Turniri, Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.