10/10/18 - 15:43h

(VIDEO) Novak: Morao sam da razmislim šta se dešava

 


Najbolji srpski teniser Novak Đoković pričao je o zdravstvenim problemima koje je imao pre nego što je promenio ishranu.


foto: Tennis World

U trejleru za dokumentarni film “Transcendence” Novak je opisao je stanje u kome se našao u čevrtfinalu Australijan opena 2010. u kome je izgubio od Žo-Vilfrida Conge.

– Do Australijan opena 2010. godine sam imao mnogo problema na terenu – respiratornih, nemogućnost da se nosim sa vrućinom… Imao sam problema sa izdržljivošću, uprkos tome što sam trenirao naporno. Osećao sam da slabim i da gubim ‘gorivo u rezervoaru’. Odjednom, nisam video teren tako dobro kao na početku, mutilo mi se pred očima, jedva sam hvatao dah posle poena i on ubrzo je on bio pobednik. “Između četvrtog i petog seta sam izašao da povraćam, boleo me je stomak, energetski sam bio na veoma niskom nivou i nos mi je bio zapušen. Svašta se dešavalo i to nije bilo prvi put. Nisam razumeo da postoji nutricionistički deo koji me blokira jer nisam jeo kako treba, iako sam mislio da je sve po planu. Dolazim iz kulture u kojoj je dosta glutena, pekare su na svakom ćošku i svakoga dana se jede hleb. Čak i kada sam jeo picu, na stolu je bila korpica sa hlebom. Takva je tradicija u našem region, ali ima dosta mesa i rafinisanog šećera. Nisam znao da će sve te stvari izazvati osećaj bespomoćnosti na terenu, bez snage”.

Nakon toga, upoznao je doktora Igora Četojevića:

– Tada sam upoznao doktora Igora Četojevića, koji je gledao taj meč na Australijan openu. Osetio je potrebu da me kontaktira i pomogne mi. Rekao mi je da sam izuzetno osetljiv na gluten, svakodnevne proizvode i rafinisani šećer. Morao sam da sednem i razmislim šta se tačno dešava.

Premijera dokumenatnog filma biće na Internetu 1. novwmbra.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti, Žo-Vilfred Conga


Komentari