01/02/24 - 11:22h

Velika pobeda Australijan opena: Oboren svetski rekord u Melburnu!

 

Iako je odavno postao globalan, tenis nastavlja da napreduje i utvrđuje status jednog od najpopularnijih sportova.


(Photo by Scott Barbour/Getty Images)

Za budućnost i potencijal tenisa u svakom smislu, ne treba brinuti, iako je postojala pojazan da će nakon “zlatne ere” popularnost belog sporta neminovno pasti. Međutim, brojke govore suprotno. TV rejtinzi su sve veći, komercijalna moć ne prestaje da raste.

Australijan open je ovog januara oborio svetski rekord po broju posetilaca kada su sva četiri grend slema u pitanju. Direktor Krejg Tajli je, par dana po završetku takmičenja, objavio da je prvi put u istoriji probijena granica od milion posetilaca na jednom turniru.

Računajući i kvalifikacije, Melburn park je primio 1.110.657 gledalaca, što je novi rekord. Nadmašen je prethodni US open (957.387).

Australijski open ima potpuno drugačiji status od preostala tri gren slema. Dok su u Parizu, Londonu i Njujorku nacionalne teniske federacije vlasnici turnira i stadiona na kojima se igraju, u Melburnu je drugačija priča. Australijska teniska federacija, kao vlasnik turnira, sklapa ugovor sa gradom, pa je tako u prošlosti turnir stanovao u Sidneju i u još nekoliko australijskih gradova, pa čak i na Novom Zelandu, pre više od sto godina.

Melburn je domaćin od 1972. Do 1987 igralo se na travi (stadion Kujong), kada je takmičenje preseljeno na današnji kompleks i promenilo podlogu. I tada je krenuo rast turnira, u svakom smislu.

Ove godine je turnir dodao još jedan takmičarski dan. Prvi put je počeo u nedelju a ne u ponedeljak. Koliko je Melburnu bitan ovaj turnir, vidi se i iz činjenice da je oprostio dug od 28,4 miliona dolara, napravljen za vreme kovida. A kako i ne bi kada je ukupan profit od turnira oko pola milijarde dolara, računajući hotele i sve drugo na šta posetioci potroše pare tokom takmičenja.

Konkurencija uvek vreba na potencijal ovog grend slema. Pored Sidneja koji je pre 50 godina izgubio domaćinstvo, tu su još Kina i Saudijska Arabija. Već nekoliko godina turnir zvanično nosi narativ grend slema Azije i Pacifika, što je i neminovno s obzirom da glavni sponzori dolaze sa tog područja.

Organizatori su se tako osigurali novim ugovorom, po kojem će Australijan openu stanovati u Melburnu najmanje do 2046. godine.

Nikada se nećemo uspavati, stalno ćemo ulagati u turnir. Jer neko sutra može da dođe i donese 100 miliona dolara nagradnog fonda, pozove 32 igrača i svakom garantuje bar dva miliona. To je realna pretnja. Zato stalno nastavljamo da se razvijamo – jasan je Krejg Tajli.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Australian Open, Grend Slem, Turniri


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.