25/02/23 - 17:37h

“Uvek će biti onih koji me osuđuju, ali od toga postajem jači”

 

Najbolji teniser sveta Novak Đoković dao je intervju za “The National”.


Novak Djokovic

Između ostalog, on je govorio o ovogodišnjem Australijan openu na kome je osvojio titulu po deseti put u karijeri.

– Bilo je mnogo stvari. Očigledno je pritisak uvek bio prisutan, to nije nešto novo. Ali, osećao sam da je ove godine na većem nivou. Naravno da je bilo mnogo pitanja, dosta pažnje, s obzirom na to šta se dešavalo pre 12 meseci. Mogao sam to da osetim. Koliko god da sam želeo da se izolujem i pobegnem od toga, jednostavno sam morao da se nosim s tim. – rekao je Novak.

Na Australijan openu on je igrao sa povredom koju je zadobio na turniru u Adelejdu.

– Onda sam se povredio nekoliko dana pre prvog meča. To mi u tom trenutku zaista nije trebalo, ali u isto vreme, život je nekako sredio da sve te izazove već doživim. Postoji razlog zašto sam morao da prođem kroz to putovanje. To ga je učinilo posebnim. Zato sam na kraju, kada sam slavio, vrištao i pustio emocije napolje. Osećao sam se sjajno i ponosno, srećno. Zagrlio sam mamu i brata i jednostavno se predao.

Mnogi su sumnjali u to da se zaista povredio.

– Bilo mi je dosta. Zaista nemam vremena ni energije ni volje da se bavim tuđim stavovima ili nekome nešto da dokazujem. Prihvatio sam činjenicu da će uvek postojati grupa ljudi kojoj se nećeš dopasti. Uvek će da osuđuju. Ali od toga postaješ jači. Pokušavam da ojačam, koristim to kao gorivo. Ne da dokazujem nešto, već da podstaknem želju, da budem jači i bolji.

Rekao je da bi bio zadovoljan kada bi na kraju karijere on i Rafael Nadal bili izjednačeni po broju grend slem titula.

– Da, bio bih zadovoljan. Voleo bih više da imam od svog najvećeg rivala, ali kada se bude podvlačila crta, čak i ako se zaustavim ovde, a Nadal osvoji još 10 Slemova… Moram da budem generalno zadovoljan. Možda će postojati mali deo mene koji će žaliti što nisam imao više od njega, ali na kraju, koliko je dovoljno? Znate na šta mislim? Pitam se, jer je to balansiranje profesionalnog sportiste. Biti u sportu koji je zahtevan, sezona je duga, mnogo je prilika. Postoje četiri Slema svake godine, imate prilike. Morate imati takmičarski um, morate imati snagu, mentalni pristup vuka, da budeš gladan, jer vas to pokreće, bar mene. Ali u isto vreme, ima vremena da se balansira i kaže: ‘U redu, dosta je postignuto, moraš biti ponosan, zahvalan, skroman’. Sa obe vrste ličnosti morate da se nosite i sa kojima morate da živite u isto vreme.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.