25/08/15 - 17:15h

US Open: upoznajte najmoćniji teniski turnir na svetu

 


Suncem koje nemilosrdno prži Australijan Open otvara sezonu gren slem turnira. Šljaka na kompleksu Rolan Garosa je produbljuje, dok savršeno pokošena vimbldonska trava daje nekrunisanog kralja belog sporta. Šta je sa US Openom? Da li njujorški beton ima čime da parira triju ostalih gren slem turnira? Vetar i kiša, koji su sastavni deo klime Velike jabuke svakako nisu aduti u rukavu najvećeg turnira na severnoameričkom kontinentu, već ekonomska snaga Sjedinjenih Američkih Država i njihove nacionalne teniske asocijacije. Dakle, nagradni fond US Opena je ono što nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a ponajmanje igrače, ali krenimo redom.

US Open – snaga i moć “Velike jabuke”

Dok je još trajao Vimbldon, organizatori US Opena su u javnost izneli informaciju da je nagradni fond u odnosu na prošlu godinu uvećan za 10,5%. Ako znamo da je svota novca namenjena nagrađivanju učesnika za 2014. godinu bila veća u odnosu na godinu pre, onda nas ova informacija ne treba čuditi. Ukoliko se ponovo na trenutak osvrnemo na gren slem konkurenciju i njihove nagradne fondove iskažemo u evrima, onda dobijamo prilično jasnu sliku na kom mestu igrači dobijaju čekove sa najviše cifara.

Ovogodišnji US Open “deli” 38,4 miliona evra

Prvi gren slem u sezoni ove godine raspolagao je nagradnim fondom od 27,4 miliona evra. Najbolji u sunglu, u Melburnu, dobijali su po 2,1 milion evropskih novčanica. Rolan Garon 2015 pobednicima je darivao po 1,8 miliona, dok je ukupan fond iznosio nešto većih 28,1 milion evra. Vimbldon, iako silno inspirisan tradicijom i elitizmom, morao je da koriguje nagrade, koje su u 2015. godini osetno porasle. Turnir u predgrađu Londona ove godine na raspolaganju imao je čak 37,2 miliona evra. Pobednicima je pripalo po 2,6 miliona. Sasvim očekivano rekorder je poslednji gren slem u sezoni. Sa rekordnih 38,4 miliona evra, US Open 2015 je finansijski najisplativiji turnir ove sezone. Ukoliko se nekom igraču i igračici ostvari san pa na Artur Ešu podigne pehar, može računati i na ček od po čak 3 miliona evra, što je ekvivalentno iznosu od 3,3 miliona američkih dolara. Ali to nije sve. Za najbolje sa “američke turneje” organizatori su pripremili i bonus od milion dolara!

Upoznajte najmocniji teniski turnir na svetu 4

Konstantno povećanja nagradnog fonda deo je strategije organizatora kojom je predviđeno da se novčana sredstva namenjena igračima uvećavaju svake godine, da bi 2017. godine ta cifra iznosila neverovatnih 50 miliona dolara.

Ulaskom u glavni žreb teniseri dobijaju po 34.500 evra

I dok oni najbolji, iz samog vrha profesionalnog tenisa, ne brinu previše o brojčanim nijansama na čekovima, dotle je ova vest najviše obradovala slabije rangirane igrače. Koliko je igranje na US Openu isplativo govori i podatak da se za samo pojavljivanje u prvom kolu dobija 39.500 dolara, što je otprilike 34.500 evra!

Upoznajte najmocniji teniski turnir na svetu 3

Da to ne bude jedini “motiv” za dobre igre na turniru pobrinuo se sistem nagrađivanja koji svaku narednu pobedu debelo plaća, pa tako za ulazak u drugo kolo US Open organizato “časti” sa 68.600 dolara, odnosno gotovo 60.000 evra! Ako znamo da je to 90 i kusur prosečnih plata u Srbiji dolazimo do zaključka da tenis ostaje jedan od najplaćenijih sportova.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Grend Slem, US Open, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.