28/02/22 - 20:46h

Ukrajinske teniserke: Zahtevamo da teniske organizacije reaguju

 

Ukrajinske teniserke Elina Svitolina i Marta Kostjuk pozvale su da se teniske organizacije oglase povodom situacije u njihovoj zemlji.


Source: Getty Images North America

Svitolina je na društvenim mrežama napisala da neće igrati mečeve protiv ruskih i beloruskih sve dok se ne primene tražene mere:

– Verujem da sadašnja situacija zahteva jasnu poziciju naših organizacija, ATP, WTA i ITF. Otuda mi, ukrajinski teniseri, zahtevali smo od ATP, WTA i ITF da slede preporuke MOK da prihvati ruske i beloruske sportiste kao neutralne, bez isticanja nacionalnih simbola, boja, zastave i himne. Otuda, želim da objavim da neću igrati u utorak u Montereju, niti bilo koji meč protiv ruskih i beloruskih predstavnika dok naše organizacije ne donesu ovu neophodnu odluku. Ne krivim nikog od ruskih sportista. Nisu odgovorni za invaziju na našu zemlju. Štaviše, želim da se zahvalim svim sportistima, posebno Rusima i Belorusima, koji su hrabro izneli svoju poziciju protiv rata. Njihova podrška je značajna.

Svoje nezadovoljsvo zbog nedostastka reakcije čelnika teniskih ogranizacija iznela je i Kostjuk.

– Mi ukrajinski teniseri bismo želeli da izrazimo iznenađenje i nezadovoljstvo nedostatkom bilo kakve reakcije na ono što se dešava u našoj državi. To je naročito čudno kada znamo da je u prethodnim slučajevima socijalne nepravde i seksualnog nasilja odgovor WTA bio brz, prikladan i hrabar. Naša zemlja, Ukrajina je pod brutalnim napadom superiorne nuklerane sile. Bombe i rakete pogađaju naše kuće, ubijaju naše ljude, uništavaju naše živote. Zahtevamo da WTA odmah osudi Vladu Rusije, suspenduje sve turnire u Rusiji, te da ITF uradi isto. Potpuno podržavamo naše kolege iz Rusije, jer su se ovi napadi dogodili bez njihovog znanja i učešća. Takođe verujemo da moramo da pratimo uputstva Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je zabranio nacionalnim timovima Rusije da nose obeležja svoje države. Iako dopingovanje ne može da se meri sa agresijom, verujemo da uvrede, napadi, upotreba sile i ubistva su teža od dopinga, jer su zločin protiv čovečnosti. Zaustavite rat. Zaustavite rusku agresiju. Donesite mir našim kućama. Budite ljudi. – napisala je ona.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Elina Svitolina, Teniserke, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.