30/10/15 - 17:00h

Sport i(li) obrazovanje? Može oba, ako ste uporni, a Nole je bio!

 


Sećate li se školskih dana ili ste i dalje u njima, a imate ili ste imali problem kako da sportske aktivnosti uskladite sa obavezama u školi? Niste jedini, ima toga, bilo je, a i biće, jer jednostavno to je život. Međutim, uvek treba dati maksimum, truditi se i uskladiti sve svoje obaveze, bez obzira što ćete naići na velike prepreke. Jednog dana se može desiti da se prisetite svega toga iz prespektive uspešnog sportise i da kažete sebi “vredelo je”, a zar to nije ono pravo.

Maraton koji nole mora da istrci 2

Ovakve probleme imao je i najbolji igrač planete Novak Đoković! Da, da i Nole je imao tih muka, ali je prebrodio to i postao najbolji. Dakle klinci, sportisti, ljudi neka vam on bude uzor da pobedite. U svemu! Sa druge strane neka njegov slučaj bude primer i nastavnicima, učiteljima, profesorima, jer sport i zdrava nacija je, pored pametne, izuzetno bitan. Dakle razumevanje, trud, poštovanje i rad sa svih strana, donose uspeh!

“U vreme kada je Novak Đoković bio naš đak, profesori nisu imali mnogo razumevanja za njegove sportske obaveze”, ističe direktorka Osnovne škole „Bora Stanković” u Beogradu, koju je pohađao Nole, ali pored njega i mnogobrojni sportisti, a među njima su i karatistkinja Tanja Petrović, vaterpolisti Filip Filipović, Živko Gocić i Jugoslav Vasović, košarkašice Jelena Maksimović i Nataša Kovačević. Pored njih tu su bile i glumice Bojana Maljević i Anita Mančić i dramaturg Biljana Srbljanović, a bilo je i budućih političara, kao što je Vuk Jeremić.

Po svom svedočenju učitelji i nastavnici škole na Voždovcu u našem glavnom gradu ističu da su na primeru Novaka Đokovića naučili jednu veoma važnu lekciju. No, dobra stvar u tome je da je i Nole postao to što jeste, te niko nije “stradao”, a moglo je biti i drugačije. Srećom nije, pa o tome i nećemo.

Novak je, bez obzira na svoje sportske obaveze, uspevao da savlada gradivo. Nažalost, profesori u to vreme nisu imali dovoljno razumevanja za njega, a kažu da su iz toga dosta naučili i da danas razumeju mlade sportiste.

“To nam je bila dobra lekcija. Prema današnjim generacijama smo mnogo tolerantniji. Naučili smo na njegovom primeru da treba da podržimo sportiste i da imamo maksimalno razumevanje za njihove ambicije”, kaže direktorka.

Pošto je nekada morao da izostane iz škole i po nekoliko nedelja, Novakovi roditelji su molili nastavnike da ga ispitaju pre vremena, kako ne bi ostao neocenjen. Danas najbolji igrač plenete je do petog razreda išao redovno u školu, a ostale razrede morao je završiti vanredno.

“Da bi završio godinu, morao je da polaže razredni ispit. To je podrazumevalo obrazovanje komisije, a nastavnicima je to bila još jedna obaveza, pa nisu bili oduševljeni”, iskreno govori Zdravka Marjanović.

Veliko srce Novaka Djokovica 3

Razredna, nastavnica srpskog jezika, Slavica Stanković nije ni mogla da pretpostavi da će Novak postati prvi teniser planete, a ističe i veliku skromnost našeg igrača, koju, složićemo se, ni danas nije izgubio, a tako je retka kod uspešnih ljudi.

“Ko je mogao da pretpostavi tako nešto? U to vreme bilo mu je teško da trenira i da ide u školu istovremeno. Ja sam saznala od njegove mame da trenira tek kasnije, nikada se nije hvalio”, seća se Novakova razredna.

Ona dalje ističe da je Nole uvek bio disiplinovan i da je sve obaveze završavao na vreme, ali i da je bio omiljen u društvu, a svoju harizmu Novak i dan danas čuva.

“Ja sam tada bila početnik. Nismo imali razumevanja za njega u tom smislu da nam je obrazovanje bilo na prvom mestu, a sport nakon toga. Imao je tretman poput svakog drugog učenika. Bio je omiljen u društvu iako nije imao mnogo vremena za druženje. Slobodno vreme koristio je da uči i da se odmori”, priča nastavnica.

Dakle, vidite da se sve može kad se nešto žarko želi. Novak je želeo i pored problema. Ugledajte se na njega, a Vi nastavnici pomozite svojim učenicima! Lepo je da Vas se jednog dana sete i pohvale, jer sport će proći, Vi ih učinite ljudima. Dajte im prave smrenice, obrazovaće se celog života, sami, kroz život. Zar Novak, poliglota, nije pravi primer toga!

(Tenis Uživo, N. Mihajlović)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari: 2

 
triša October 30, 2015 Odgovori

NOLE IGRA DUŠOM I TJELOM ZA SEBE,ZA SVOJ NAROD NAPAĆENI,ZA PRIMER LJUDSKOM RODU!HVALA MU KAO ČOVJEKU I SPORTISTI!

 
triša October 30, 2015 Odgovori

Nole ce biti nedostižni rekorder kao najbolji sportista planete!

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.